Eén op zeven verkopers weet niet welke allergenen in zijn chocoladebroodje zit

Opgelet als u van koffiekoeken houdt en een allergie hebt

Opgelet als u van koffiekoeken houdt en een allergie hebt

Foto: ISOPIX

Volgens de wet moeten winkeliers kunnen vertellen welke allergenen er in hun niet-voorverpakte voedingsmiddelen zitten. Maar toen onderzoekers van Test-Aankoop chocoladebroodjes kochten in 43 verkooppunten en vroegen of er hazelnoten in zitten “want ik ben allergisch”, stond één op de zeven winkeliers met de mond vol tanden. Meer nog: twee zogezegd ‘veilige’ chocoladebroodjes bleken toch sporen van hazelnoten te bevatten.

Je bent dol op chocoladekoeken, maar helaas reageer je allergisch op hazelnoten. Geen probleem, want op voorverpakte koeken kleeft een etiket met de samenstelling. En bij de bakker vraag je er toch gewoon naar? Maar een steekproef van Test-Aankoop bij 43 verkooppunten van chocoladebroodjes toont aan dat de realiteit minder geruststellend is dan gedacht.

Van de 43 bezochte verkooppunten – 34 bakkerijen, vijf supermarkten en vier broodjeszaken – gaven er 29 vlot informatie over de aanwezigheid van hazelnoten. “In drie gevallen stond er een bordje met schriftelijke informatie bij het product, wat nóg beter is. Maar vijf andere verkopers stonden met de mond vol tanden en konden ons niet voorthelpen”, zegt Simon November van Test-Aankoop. “Zoiets is niet alleen onaanvaardbaar, maar ook onwettig. Bovendien bleken er twee van de veilige chocoladebroodjes na een test in ons lab tóch hazelnoot te bevatten.”

Twee te veel, al zijn dat er een pak minder dan bij een soortgelijk onderzoek in 2008. “Toen vonden we nog allergenen in bijna één op de vijf stalen die zogezegd veilig waren”, zegt November. “Maar aangezien elke misser levensgevaarlijk kan zijn, moet het beter.” De gevolgen voor iemand met een voedselallergie zijn dan ook niet min: in het beste geval wat duizeligheid, jeuk, maagkrampen of kortademigheid. Maar in het ergste geval zelfs een anafylactische shock die tot de dood kan leiden.

Dat het daarom nóg beter moet, vindt ook het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV), dat vorig jaar via zijn meldpunt 38 klachten ontving over allergenen. “Twee jaar geleden is de wet verstrengd”, zegt woordvoerder Katrien Stragier. “Na een overgangsperiode controleren we sinds 1 oktober strenger op de naleving ervan.”

En het probleem beperkt zich niet alleen tot niet-voorverpakte voeding. Op de website van het FAVV staat een lijst met producten – van zowel bekende merken als huismerken – waarvoor gewaarschuwd wordt dat de allergenen niet vermeld staan op de verpakking. In 2015 ging het om 36 waarschuwingen, in 2016 waren het er 27, en dit jaar tot nog toe al 23. “De meldingen zijn gebaseerd op controles door onze eigen inspecteurs, interne controles door de fabrikant, informatie van voedselagentschappen uit andere EU-landen en ook klachten van consumenten”, zegt Stragier.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees