Mode

Ben jij gewapend voor Black Friday? Dit moet je weten als je koopjes wil doen

Ben jij gewapend voor Black Friday? Dit moet je weten als je koopjes wil doen

In de Verenigde Staten is Black Friday, de vrijdag na Thanksgiving, het moment waarop Amerikanen kerstinkopen beginnen doen en handelaars met dikke kortingen strooien. Bij ons loopt het niet zo’n vaart, maar kortingen op Black Friday geraken steeds meer ingeburgerd. Dit moet je weten als je een koopje wil doen.

De kans is groot dat je vandaag in het straatbeeld of in je mailbox kortingen voor Black Friday ziet opduiken. Niets mis mee, volgens de FOD Economie: “Handelaars mogen in principe een heel jaar door kortingen aanbieden, denk ook aan fluistersolden of koppelverkoop”, zegt woordvoerder Chantal Depauw. “Wat niet mag, is producten met verlies verkopen: dat mag alleen tijdens de soldenperiodes in januari en juli.” Om die reden zal je bij ons geen monsterkortingen vinden zoals in de Verenigde Staten, waar soms negentig procent van de prijs gaat. Kortingen tussen de tien en de dertig procent worden wel vaak aangeboden, meestal niet op de hele collectie, maar op een selectie van spullen.

Lees ook: Shoppen op Black Friday? Wees op je hoede voor phishing

Lees ook: Black Friday: met dit trucje ontdek je meteen of je écht een megadeal doet

Toch blijf je best waakzaam, want aan Black Friday gaat bijvoorbeeld geen sperperiode vooraf. Hou dus in de gaten of het product dat je met korting koopt, wel echt in prijs verlaagd is. “Vergelijk goed”, zegt Simon November, woordvoerder van Test-Aankoop. “Koop je online, kijk dan op verschillende webshops of gebruik een prijsvergelijkingssite om na te gaan of de aangeboden korting echt een korting is. Soms wordt er gesjoemeld met de aanbevolen prijs - de ‘oorspronkelijke prijs’, zeg maar - daar hebben we al klachten over binnen gekregen. Wanneer je in een winkel merkt dat er een onder de soldensticker nog een oude prijs zit en die is lager dan de soldenprijs, kan je klacht indienen bij de economische inspectie- of eenvoudiger, bij de verkoper toch de laagste prijs bedingen”.

Nog enkele tips voor Black Friday

Ben jij gewapend voor Black Friday? Dit moet je weten als je koopjes wil doen

- Hoed je voor impulsaankopen. Kortingen geven vaak het gevoel dat je snel moet toeslaan, maar meestal gelden de kortingen van Black Friday ook nog op zaterdag en zondag of op ‘cyber monday’.

- Informeer je over het recht op omruilen. Fysieke winkels zijn niet verplicht om gekochte producten terug te nemen. Doen ze het wel, hou dan altijd je kassaticketjes bij.

- Webshops zijn wel verplicht om producten binnen de 14 dagen terug te nemen. Kijk de voorwaarden goed na: als je op eigen kosten iets naar het buitenland moet sturen, reken dan op 15 tot 20 euro verzendkosten.

- Vooral de onlineverkoop boomt bij ons op Black Friday. Heb je een koopje gezien op een site waar je nog nooit iets gekocht hebt? Controleer de betrouwbaarheid: een hoofdzetel in Europa is een pluspunt. Voer de naam van de website in je browser in: als de webshop onbetrouwbaar is, vind je misschien negatieve recensies.

- Hou de leveringskosten goed in de gaten, zeker bij buitenlandse sites,en kijk of er douanekosten zijn. Webshops buiten de EU kunnen hoge kortingen aanbieden, maar je moet er wel de douanekosten (voor pakketten van meer dan 150 euro) en de btw (21 procent voor pakketten vanaf 22 euro) bijrekenen. Een webshop moet al die informatie duidelijk meedelen.

- Ga na of de webshop beveiligd is: het adres moet bijvoorbeeld beginnen met https. Ook het slotje in adresbalk van de webshop is een aanwijzing. Betaal niet vooraf per overschrijving. Creditcards zoals Visa en MasterCard hanteren een beveiligingssysteem, waardoor je geld kan terugkrijgen als je opgelicht bent.

- Ga er niet van uit dat je tijdens Black Friday de beste deal doet. Per slot van rekening gaat het om kortingen die handelaars een heel jaar door mogen geven en niet om een soldenperiode waarin spullen met verlies verkocht mogen worden.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees