Hoe zou het zijn met Hans van Kasteren? “Iemand moet Mathieu vragen om het spannend te houden”

Hoe zou het zijn met Hans van Kasteren? “Iemand moet Mathieu vragen om het spannend te houden”

Hoe zou het zijn met Hans van Kasteren? Bijna dag op dag twee jaar nadat de nu 62-jarige Nederlander aankondigde crossteam Telenet-Fidea te verkopen aan Sven Nys en Golazo, gingen we nog eens op de koffie bij de Nederbelg, gewapend met enkele stellingen. Altijd goed voor een stel leuke quotes.

DE INTERNATIONALISERING VAN DE CROSS BLIJFT EEN MOEILIJKE BEVALLING

“Akkoord! Maar waar ligt de oorzaak? Is er een gebrek aan talent in het buitenland? Ik denk het niet. Maar het initiatief moet in eerste instantie van de federaties komen. Zij moeten de cross in hun land stimuleren. Toch ligt de oorzaak ook bij de organisatoren hier. Ze willen alleen maar de Belgische toppers aan de start. Honderdvijftig euro voor een buitenlander, die willen ze niet betalen. “Omdat de mensen deze renners niet kennen”, argumenteren ze. Logisch, als ze die buitenlanders nooit aan het werk zien, dan kunnen ze ze ook niet kennen. Via startgelden zou je dus kunnen internationaliseren maar die discussie is schijnbaar weer stilgevallen. Aan de andere zijde zie je dat iemand als Klaas Vantornout een wereldbekermanche als Bogense laat vallen omdat hij er het nut niet van inziet. Zeven rijdt hij nu wel omwille van het parcours. Ik vind echter dat elke prof die startgerechtigd is ook effectief aan de start zou moeten komen. Ik ken de afspraken tussen Klaas en zijn team (Marlux-Napoleon Games, red) niet maar bij mij zou een renner als Klaas, ook al is hij aan het uitbollen, toch aan alle tv-crossen moeten deelnemen.”

Hoe zou het zijn met Hans van Kasteren? “Iemand moet Mathieu vragen om het spannend te houden”
Foto: Photo News

MATHIEU VAN DER POELS DOMINANTIE IS EEN SLECHTE ZAAK VOOR DE CROSS

“Moest hij een Belg zijn, jullie zouden het met zijn allen geweldig vinden (grijnst). Maar ik begrijp de stelling. Echt spannend is het zelden. Iemand zou tegen Mathieu moeten kunnen zeggen: “Maak het een beetje spannend.” Wie? Waarom de organisatoren niet? Zij betalen per slot van rekening veel geld om Wout en Mathieu aan de start te krijgen. Wie zoveel geld betaalt, heeft toch het recht om iets in ruil te vragen. Maar dan moet je eigenlijk al voor het seizoen eens samenzitten. Ook zijn werkgever zou kunnen ingrijpen. Geen enkele sponsor heeft er belang bij dat hij zo goed is. Ik leg uit: de strijd voor plaats twee tot negen is spannender dan de strijd om de eerste plaats. Wie wordt er in beeld genomen? De renners die strijden voor plaats twee tot negen. Relatief gezien komt Mathieu weinig in beeld voor iemand die de wedstrijden zo domineert. Mocht ik zijn sponsor zijn, ik zou hem vragen om toch een half uur andere renners in zijn buurt te dulden. Dan ben je toch zeker dat hij een half uur in beeld komt. Mijn conclusie: iemand zou Mathieu duidelijk moeten maken dat het de bedoeling is dat we nog lang samenleven.”

Hoe zou het zijn met Hans van Kasteren? “Iemand moet Mathieu vragen om het spannend te houden”
Foto: BELGA

WOUT VAN AERT MOET EEN KEUZE MAKEN TUSSEN VELD OF WEG

“Nou, zo slecht is Wout niet, vind ik. Hij botst gewoon op een supergemotiveerde Mathieu van der Poel. Er wordt te veel gesproken over de keuzes die Wout zogezegd moet maken. Het probleem is dat Wout deel uitmaakt van een wegploeg en niet van een crossploeg. Dan krijg je die thematiek automatisch. Nu ja, ik ken de details van zijn contract niet en weet niet waaraan hij gebonden is. Los daarvan: ik vind ook dat hij het moet proberen op de weg. Maar ik hoop evenzeer dat hij van een kale kermis thuiskomt en dat hij niet, zoals Stybar en Boom, definitief de overstap maakt naar de weg. Ik ben er redelijk zeker van dat hij op de weg nooit kan verdienen wat hij momenteel in het veld verdient. Tenzij hij op de weg een héél hoog niveau haalt.”

Hoe zou het zijn met Hans van Kasteren? “Iemand moet Mathieu vragen om het spannend te houden”
Foto: BELGA

SVEN NYS HEEFT TELENET-FIDEA NAAR EEN HOGER NIVEAU GETILD

“Niet akkoord! Sven levert prima werk af, dat ga ik niet ontkennen. Hij heeft de perfecte balans gevonden tussen hem en de ploeg. Maar het geraamte van de ploeg bestaat nog altijd grotendeels uit de renners die hij van mij heeft overgenomen. De podiumplaatsen die ze bij mij bij de beloften behaalden, rijden ze nu bij de profs. Jongens als Toon Aerts en Quinten Hermans zijn gewoon heel logisch aan het doorgroeien. Enkel Lars van der Haar is er bijgekomen, Pidcock is een ander en apart verhaal. Ik vind het ook jammer en een beetje onbegrijpelijk dat Sven de damesploeg heeft afgebouwd. Dat zijn wedstrijden die allemaal op televisie komen en waarvoor hij momenteel enkel Ellen Van Loy heeft. Ruil één van de zeven mannelijke profs in voor twee vrouwen en je haalt veel meer publiciteit.”

Lees hier de vooruitblik op de wedstrijden dit weekend in Zeven (Wereldbeker) en Hamme.

Corrigeer