Minstens 235 doden en 109 gewonden

Egyptische president belooft “antwoord met brutaal geweld tegen deze terroristen” na bloedbad

Egyptische president belooft “antwoord met brutaal geweld tegen deze terroristen” na bloedbad

Bij een aanslag op een moskee in de Egyptische stad Bir al-Abed, in de Sinaï-regio, zijn vrijdag minstens 235 doden en 109 gewonden gevallen. De aanslag gebeurde kort na het vrijdaggebed. De Egyptische president beloofde een “fors antwoord” te bieden op de bloedige aanslag.

“Wij zullen deze daad beantwoorden met brutaal geweld tegen deze terroristen”, zei het Egyptische staatshoofd op de televisie. “De strijdkrachten en de politie zullen de komende periode met alle kracht de dood van onze martelaars vergelden”, aldus nog president Abdel-Fattah al-Sissi.

Nu al actie

De Egyptische luchtmacht heeft vrijdag represailleraids uitgevoerd in het noorden van de Sinai, aldus bronnen bij de veiligheidsdiensten. De aanvallen waren gericht op het bergachtige gebied rondom Bir al-Abed waar de aanslag zich heeft voorgedaan en waar islamistische opstandelingen zich zouden verschansen.

Egyptische president belooft “antwoord met brutaal geweld tegen deze terroristen” na bloedbad
Foto: EPA-EFE

235 doden

De aanslag is uitgevoerd door een groepje mannen dat kwam aangereden in vier terreinwagens. “Zij openden met automatische wapens het vuur op de menigte die was samengekomen voor het vrijdaggebed”, aldus de politie. “Vooraf hadden ze ook explosieven in de moskee verstopt. Nadien wachtten ze tot de ambulances arriveerden en begonnen ze daarop te schieten.” Volgens ooggetuigen was er sprake van twee explosies. Een woordvoerder van de Egyptische regering noemde de aanval een terroristische aanslag.

Egyptische president belooft “antwoord met brutaal geweld tegen deze terroristen” na bloedbad
Foto: EPA-EFE

Onrustige regio

De voorbije maanden is de sfeer bijzonder gespannen in de regio. Groeperingen moslimextremisten winnen er steeds meer terrein en gaan steeds vaker de openlijke confrontatie aan met de overheid. Volgens een ooggetuige was het gros van de gelovigen in de moskee mensen van de Egyptische veiligheidsdiensten. Ook zou de moskee populair zijn onder aanhangers van het soefisme, een mystieke strekking van de islam. ISIS en andere extremisten beschouwen hen als afvalligen.

(Lees verder onder de video)

Intussen heeft Amerikaans president Donald Trump de “gruwelijke en laffe” aanslag op “onschuldige gelovigen” veroordeeld. “De wereld kan zulk terrorisme niet tolereren, we moeten ze militair verslaan en hun extreme ideologie, die de basis van hun bestaan vormt, in diskrediet brengen.”

ISIS-sympathie

De aanslag is nog niet officieel opgeëist. Maar er zijn sterke vermoedens dat jihadistische milities met ISIS-sympathiën achter het bloedbad zitten.

Zij zijn nog steeds wraak aan het nemen op het Egyptische leger dat in 2013 het regime van Mohammed Morsi omverwierp.

De Egyptische staatstelevisie meldde dat de Egyptische president Abdul Fattah al-Sisi op weg is naar de Sinaï.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees