25 jaar geleden stemden we voor het eerst af op ‘Dag Sinterklaas’. En dat doen we nog steeds

25 jaar geleden stemden we voor het eerst af op ‘Dag Sinterklaas’. En dat doen we nog steeds

Het programma mag dan al een kwarteeuw oud zijn, nog steeds gaan Vlaamse kinderen rond deze periode van het jaar met plezier voor de buis zitten voor ‘Dag Sinterklaas’. Ook de iets ouderen onder ons durven al eens meekijken, uit pure nostalgie. Want het mag gezegd: de reeks is intussen televisie-erfgoed geworden. “Ik vind het echt straf hoe de serie nog steeds overeind blijft”, zegt Bart Peeters.

Ketnet bestond destijds nog niet toen Wim Vanseveren - de toenmalige directeur van VRT - besloot om Sinterklaas zijn intrede te laten maken na het nieuwsbulletin. Intussen al exact 25 jaar geleden.

“Met een heel team hebben we vijf jaar lang over het concept vergaderd”, herinnert Bart Peeters zich. “Onder anderen Hugo Mathijssen, Riet De Prins, Jan Decleir en ik. Alles was tot in de puntjes uitgewerkt. Er stond zelfs gewoon ‘roetpiet’ in het scenario, alles was politiek correct. Fantastisch!”

25 jaar geleden stemden we voor het eerst af op ‘Dag Sinterklaas’. En dat doen we nog steeds
Foto: IMAGEGLOBE

De Sint wordt nooit oud

Het resultaat: ‘Dag Sinterklaas’. Een gigantisch succes dat iedere winter miljoenen kijkers lokt. Tot op de dag van vandaag.

“Ik vind het echt straf dat de serie nog steeds overeind blijft”, zegt Peeters. “Destijds hebben we nochtans heel veel overtuigingskracht nodig gehad om zo’n indrukwekkende show met zo’n groot budget te mogen maken. Er reed wel echt een paard over de nok van een dak, hé! Nu kan dat allemaal met virtual reality, maar toen was dat ongezien.”

Zelfs na een kwarteeuw blijven kinderen, jongeren én volwassenen met plezier volgen hoe Bart de moeilijkste vragen stelt aan de Sint.

25 jaar geleden stemden we voor het eerst af op ‘Dag Sinterklaas’. En dat doen we nog steeds
Foto: IMAGEGLOBE

“Destijds kwamen er zelfs verhalen naar boven uit bejaardentehuizen waar iedereen plots opnieuw zijn schoentje begon te zetten”, klinkt het. “En nu komen kindjes nog altijd naar mij tijdens de Blijde Intrede om te vragen ‘hoe het gisteren bij de Sint was’. Zij beseffen natuurlijk niet dat die opnames bij de Goedheiligman al zo lang geleden zijn.”

Die ene vraag

Eén vraag wordt in de serie echter nooit beantwoord. En na al die jaren krijgt Bart Peeters ze nog geregeld voorgeschoteld: wat als mensen geen schoorsteen hebben?

“Wel, ik heb het nog eens nagevraagd bij de Sint, en hij was heel duidelijk: dan komt hij door de deur. En voor de slimmeriken die zich afvragen waarom hij dan nog moeite zou doen om in de eerste plaats langs de schoorsteen te komen: simpel, Sinterklaas houdt nu eenmaal van een indrukwekkende entree.”

- LEES OOK. Zelfs 25 jaar na 'Dag Sinterklaas' wordt de outfit van Bart nog gebruikt

“Een combinatie van de Paus en Michael Jackson”

De persoonlijke gesprekken met Sinterklaas hebben ook voor Bart Peeters zelf veel veranderd. Voorheen leek zijn carrière namelijk een andere richting uit te gaan.

“Voor ‘Dag Sinterklaas’ had ik vooral interviews gedaan. Met grote namen zoals Michael Jackson, Tina Turner, U2 en Sting. En eigenlijk waren mijn bezoeken aan de Goedheiligman gelijkaardig, hé. Voor kinderen is Sinterklaas een combinatie van de Paus, Michael Jackson en Madonna. Minstens.”

Sinterklaas in telefoonboek

En dat zorgde er vroeger wel eens voor dat hij als vader op zijn tanden moest bijten om Sinterklaas niet te gebruiken als opvoedkundige truc bij zijn eigen kinderen.

“Zoiets als ‘Eet uw bord leeg of ik zeg het tegen de Sint’ lag vaak op het puntje van mijn tong”, geeft Peeters lachend toe. “Mijn dochters en zoon kregen dag in dag uit de bewijzen onder hun neuzen gedrukt. Ik had Sinterklaas in mijn telefoonboek staan. En Zwarte Piet was mijn boezemvriend.”

“Pablo, Nona en Winnie hadden ook geen reden om te twijfelen aan de Sint. Ze hadden te veel harde bewijzen. Elk jaar namen we hen immers mee naar Antwerpen om Sinterklaas, Zwarte Piet en Slechtweervandaag in het echt te zien langskomen. Met een stoomboot! Als je de Goedheiligman dan de hand ziet schudden van je papa en de burgemeester van Antwerpen, dan hoef je er geen vragen bij te stellen. Ook wanneer andere kinderen dat wel beginnen te doen. De magie bleef leven dankzij ‘Dag Sinterklaas’!”

25 jaar geleden stemden we voor het eerst af op ‘Dag Sinterklaas’. En dat doen we nog steeds
Foto: WDK
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees