Antwerpse burgemeester belooft volledige transparantie bouwdossiers

De Wever geeft emotionele persconferentie: “Dat men mij door het slijk haalt, maakt me bijzonder verdrietig”

De Wever geeft emotionele persconferentie: “Dat men mij door het slijk haalt, maakt me bijzonder verdrietig”

Een geëmotioneerde De Wever spreekt de pers toe.

Bart De Wever (N-VA) gaf vandaag een emotionele persconferentie na beschuldigingen over belangenvermenging. “Dat men mijn integriteit door het slijk haalt, maakt me als mens bijzonder verdrietig,” zegt de Antwerpse burgemeester. Hij belooft volledige transparantie over alle bouwvergunningen die hij mee heeft goedgekeurd.

“Het is nog maar de tweede keer in mijn carrière dat ik bijzonder verdrietig ben.” Zo start De Wever zijn wekelijkse persconferentie vanmiddag. Aanleiding van de toespraak zijn de beschuldigingen van belangenvermenging aan zijn adres.

De Wever kwam vorige week onder vuur te liggen toen bleek dat hij nauwe banden onderhield met Erik Van der Paal, een projectontwikkelaar die aan de Antwerpse Slachthuislaan vier grote woontorens wil bouwen. Volgens de oppositie was dat een teken aan de wand dat Bart De Wever aan belangenvermenging doet. De Antwerpse afdeling van Groen diende daarop een klacht in bij het stedelijke integriteitsbureau.

Laag niveau

“Dat men een politiek spel speelt, kan ik mee leven. Dat men een laag niveau kiest, kan ik niets aan doen. Maar dat men mijn integriteit door het slijk haalt, maakt me bijzonder verdrietig”, aldus De Wever. “Het is nog maar de tweede keer in mijn carrière dat ik echt verdrietig ben, want dit kleeft aan mij. Overal krijg ik hier vragen over.”

Bart De Wever geeft een emotionele toespraak tijdens zijn persconferentie.

“Het maakt me ook heel kwaad,” gaat een duidelijk geëmotioneerde De Wever verder. “Niet omwille van mezelf, maar wel omdat het werk van heel veel mensen belachelijk wordt gemaakt.”

100% transparantie

“Ik wil samen met u alle bouwvergunningen die dit stadsbestuur heeft goedgekeurd op tafel leggen”, zegt De Wever. “En u mag er alle specialisten bij halen om ze te controleren.”

De Wever onderstreepte ook nog dat het niet ongewoon is om het advies van de administratie niet te volgen. “Soms geeft de administratie een positief advies en geven we toch geen toestemming. Op andere momenten zegt de administratie dat we iets niet mogen toelaten omdat een rolluik één centimeter te ver uitsteekt en keuren we dat toch goed. Dat is ook onze rol als politici, anders kunnen we ons mandaat net zo goed aan de administratie geven.”

“Doelbewust liegen”

De Wever verwijt de Antwerpse oppositie leugens te verspreiden. “Wat vandaag in de krant staat is het schoolvoorbeeld van iemand die weet dat hij liegt, en dat toch doet”, zegt De Wever. “Dit beroep is wat het is, maar dat je mensen doelbewust pijn doet ... Dat je mensen met gevolgen opzadelt met dingen die lang zullen meegaan, omdat je dingen zegt waarvan je weet dat ze niet waar zijn. Ik zou niet graag die verantwoordelijkheid dragen als politicus.”

LEES MEER(+).Politici op verjaardagsfeestjes van ondernemers: hoe zorgwekkend is dat eigenlijk?

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees