NMBS maakt treintickets duurder

NMBS maakt treintickets duurder

Foto: BELGA

NMBS indexeert de tarieven vanaf 1 februari. Dat betekent dat een treinticket vanaf dan duurder wordt. De tarieven van school- en werkabonnementen stijgen, maar ook de andere tarieven gaan fors omhoog.

De school- en woon-werkabonnementen worden 2,49 procent duurder, andere tarieven gaan gemiddeld 1,49 procent omhoog. “De aanpassingen zijn onder meer gebaseerd op de evolutie van de gezondheidsindex”, stelt de NMBS in een persbericht.

“Als het zich daartoe beperkt, kunnen wij daar geen bezwaar tegen maken”, zegt Stefaan Stynen van TreinTramBus. “Wij kunnen daarmee leven, dat is perfect verdedigbaar. Als reiziger hebben we er alle belang bij dat zij voldoende middelen hebben, voor de betaling van de lonen, enz.”

Grote prijsverschillen

Die gemiddelde prijsverhoging van 1,49 procent verbergt heel wat verschillen. Zo veranderen de tarieven van enkele producten helemaal niet. Het gaat om de Go Pass 10 (tien enkele ritten in tweede klasse aan een forfaitair tarief voor jongeren tot 26 jaar), de Rail Pass (tien enkele ritten aan een forfaitair tarief) en de fietsdagkaart.

Een standaardbiljet wordt gemiddeld 0,94 procent duurder. Het goedkoopste biljet kost vanaf februari 2,3 euro (in plaats van 2,2 euro). Het seniorenbiljet (heen- en terugreis voor 65-plussers in tweede klasse) gaat van 6,2 naar 6,5 euro, of +5 procent.

Een forse prijsverhoging is er voor de Go Unlimited van een week, een pass voor -26-jarigen om onbeperkt te reizen tijdens schoolvakanties. Die wordt een kwart duurder: 15 euro. De prijs voor een Go Unlimited van een maand blijft gelijk op 25 euro.

Het boordtarief - de toeslag voor wie een vervoersbewijs koopt op de trein - blijft 7 euro.

Bij de jaarabonnementen is er ook een fors prijsverschil. Een hypothetisch voorbeeld: nu kost een schoolabonnement om van Gent naar Brussel te sporen € 327 per jaar, na de indexering zal dat tarief stijgen naar € 335. Een werkabonnement voor datzelfde traject waarvoor je nu € 524 betaalt, kost dan € 537. Dat is een stijging van meer dan tien euro.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees