Kan België geschiedenis schrijven? Dit hebben wij geleerd van de eerste dag in de finale van de Davis Cup

Kan België geschiedenis schrijven? Dit hebben wij geleerd van de eerste dag in de finale van de Davis Cup

Foto: Photo News

De Belgen en de Fransen staan gelijk na dag één van de finale van de Davis Cup nadat onze landgenoot David Goffin en de Fransman Jo-Wilfried Tsonga allebei hun match in het enkelspel wonnen. Onze redacteur nevensporten Hans Jacobs volgde de partij in Lille op de voet. “Het wordt uitkijken naar de clash tussen Goffin en Tsonga.”

Kan België voor het eerst in zijn geschiedenis de Davis Cup, het WK tennis voor landenteams, winnen? Die vraag blijft op onze lippen branden na twee duidelijke zeges en een gelijke stand tussen België en Frankrijk op dag één van de Davis Cup-finale. 1-1 is de tussenstand, alles blijft mogelijk.

Maar toch werden er al heel wat antwoorden gegeven, zag onze redacteur nevensporten Hans Jacobs. “Het was toch een beetje uitkijken hoe David Goffin voor de dag zou komen na zijn slopende Masters-toernooi, in hoeverre hij de fysieke en mentale vermoeidheid zou meenemen naar Lille. Maar het antwoord is dat Goffin beter dan ooit was in de Davis Cup. Het was zonder twijfel één van de beste partijen die hij al gespeeld heeft voor België. Van vermoeidheid was geen spoor, integendeel. Hij trekt hier gewoon zijn hoge niveau van op de Masters door.”

Zaterdag liggen er kansen in het dubbelspel

Het slechte nieuws voor de Belgen is dat er bij de tegenstander ook eentje in vorm is. Jo-Wilfried Tsonga, de hoogst geklasseerde Fransman in het enkelspel, liet Steve Darcis bijwijlen alle hoeken van het veld zien. “Bij de Fransen was Jo-Wilfried Tsonga, die het voorbije jaar toch wat op de sukkel was met blessures, een vraagteken. Hij bezweek echter niet toen in de tweede match alle druk op hem kwam te liggen en speelde net zoals Goffin enorm sterk. Het wordt dus uitkijken naar de clash tussen die twee.”

Zaterdag staat er echter eerst het dubbelspel op het programma. En daar liggen kansen voor de Belgen. “Had Frankrijk aangetreden met hun vaste dubbelspelduo Herbert-Mahut, waren zij zonder twijfel topfavoriet geweest, maar Mahut is niet opgeroepen. Dat verhoogt de kansen van Bemelmans en De Loore, die waarschijnlijk zullen aantreden voor België. Dat duo heeft al een paar uitstekende Davis Cup-matchen op het palmares, ze hebben ook al gewonnen tegen bijzonder sterke dubbelspelers. Maar de Fransen blijven toch lichtjes favoriet. Winnen in het dubbelspel zou een gouden punt zijn, want daarmee zet je de tegenstander op zondag meteen het mes op de keel.”

Volg de tweede dag van de Davis Cup hier vanaf zaterdag 14u LIVE!

Programma Davis Cup-finale:

Zaterdag - 14.00u

Richard Gasquet/Pierre-Hugues Herbert - Ruben Bemelmans/Joris De Loore

Zondag vanaf 13.30u

Tsonga - Goffin

Pouille - Darcis

Corrigeer