Openbaar aanklager in zijn wiek geschoten: “Bleit maar ne keer, gij gestampte boer”

Motorrijder Umberto Demets knalde tegen de tractor van boer Luc V.C. uit Avelgem. Die verwisselde zijn voertuig voor een andere tractor. Foto: foto’s pma

Kluisbergen / Avelgem -

De discussie of het ongeval waarbij Umberto Demets (21) uit Avelgem het leven liet, zijn eigen schuld is of dat van boer Luc V.C. (63) uit Kluisbergen, moet weer helemaal opnieuw gevoerd worden. Ook nu weer raakten de gemoederen bijzonder verhit.

Een simpel tochtje met de racemotor liep op 22 oktober 2012 fataal af voor Umberto Demets (21) uit Avelgem. Toen hij en zijn kameraad op een steenweg in Orroir kwamen, merkte Demets de tractor van boer Luc V.C., die slechts enkele honderden meters verder in Kluisbergen woont, te laat op. De motard knalde ertegen en overleed meteen.

Jaren later zijn nog altijd bepaalde elementen in het dossier onduidelijk. Reed Demets te snel? Was de tractor verlicht? En waarom werd de tractor na het ongeval verwisseld met een andere tractor? Veel vragen, dus vraagt de nieuwe advocaat van boer Luc in beroep een nieuwe deskundige.

Sereen proces?

“Het is gênant en ambetant dat we dit vijf jaar na het ongeval moeten vragen”, zegt Christiaan Vandenbogaerde, de nieuwe advocaat van Luc V.C. “Maar alleen dankzij een onafhankelijke deskundige kunnen we weten hoe snel Demets reed en wat de echte oorzaak was van het ongeval.”

Het beroep gaat in tegen het vonnis dat de boer opzadelde met een rijverbod van een jaar en zeven maanden en een boete van 4.500 euro. Zijn nieuwe advocaat hoopte op een sereen proces, in vergelijking met de vorige, jarenlang durende rechtszaken en de daarbij horende hoog oplaaiende discussies.

Maar dat was buiten het openbaar ministerie en de advocaten van de nabestaanden gerekend. Zij steigerden vrijdag toen ze de argumenten hoorden over het al dan niet doelbewust verwisselen van de tractor. De tractor waartegen Demets op de steenweg in Orroir knalde, was een tractor die niet op de openbare weg mocht rijden. Dus reed Luc V.C. meteen na de aanrijding naar huis om een andere tractor te halen, eentje waarmee hij wel op de baan mocht om te verbergen dat hij met een onverzekerd voertuig op baan was en om zo boetes te vermijden. “Hij deed dat zonder nadenken en had daar verder geen bedoelingen mee”, zeggen zijn advocaten. “Nonsens”, foeterde het openbaar ministerie, net als tijdens het eerste proces. “Die gestampte boer dacht alleen aan zichzelf. Hij heeft geen seconde omgekeken naar het slachtoffer en is meteen om die, wel verzekerde, tractor gereden”, riep procureur Tom Janssens.

“Solden”

De tranen bij Luc V.C. deden Janssens alleen maar heviger reageren. “Blèèt maar ne keer, maar ziet ge daar aan de overkant? Die mensen wenen niet, want ze hebben geen tranen meer.”

Janssens betreurde ook dat de boer beroep had aangetekend. “Ik snap dat niet, dat is een batje, die veroordeling. ‘t Waren als het ware solden en nu steek je nog een beetje de schuld op Umberto.” De boer en zijn advocaten beweren namelijk dat Demets te snel reed. “Maar dat kan niet bewezen worden”, zeggen Frank Scheerlinck en Ellen Baele, de advocaten van de familie. “De tractor was niet verlicht én hij mocht zelfs niet gebruikt worden om op de baan te rijden. Voor ons is het meer dan duidelijk wie verantwoordelijk is.”

Op 22 december velt de rechter een vonnis in de zaak.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees