Leuvense Imam die “lichte tik als vrouw zich misdraagt” preekte, per direct geschorst

Leuvense Imam die “lichte tik als vrouw zich misdraagt” preekte, per direct geschorst

De ingang naar de moskee. Foto: Google Streetview.

Leuven -

Gisteren is in Leuven in de Al-Ihsaan Moskee, in deelgemeente Wilsele, commotie ontstaan. Een imam daar stelde dat je als moslim een vrouw “een lichte tik met een miswak” (een dun houten stokje) mag geven als ze zich misdraagt en “als alle andere zaken niet helpen”. De betrokken imam is nu door de Moslimexecutieve per direct geschorst.

De uitspraken van de imam dateren al van november vorig jaar, maar de preek stond nog steeds op de site van de moskee, aldus Het Laatste Nieuws. Volgens de imam in kwestie is zo’n tik niet toegelaten “in het gezicht of in de intieme delen”. De voorzitter van de moskee reageerde nog dat de uitspraak “een citaat uit de Koran is, dat uit zijn context gehaald is”, maar nu kondigde de moslimexecutieve aan dat imam geschorst wordt.

“Onaanvaardbaar”

“Dit soort uitspraken zijn onaanvaardbaar”, klinkt het in een persbericht. “ Het legitimeert geweld tegen vrouwen. Een commissie ad hoc van het EMB (de Moslimexecutieve red.) heeft de imam die verantwoordelijk zou zijn voor deze preek gehoord en dat was in dit geval de adjunct imam van de moskee.”

“In afwachting van de besluiten van het intern onderzoek in dit dossier heeft de Voorzitter van het EMB, in overleg met de Raad der Theologen die met het EMB samenwerkt, als voorzorgsmaatregel, beslist om de imam te schorsen.”

De voorzitter van de moskee zei gisteren aan Het Laatste Nieuws nog dat de imam wou vertellen dat geweld naar vrouwen niet kan. “Wij hechten veel waarde aan de normen en waarden in België. We hebben het gebed meteen offline gehaald.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees