Daar is Koning Winter, daar is de eerste sneeuw

Daar is Koning Winter, daar is de eerste sneeuw

Foto: ss

Koning Winter lijkt officieel in het land te zijn. De temperaturen nemen stilaan een duik en de kans op sneeuw neemt toe. Ook in Vlaanderen. Daar kan het hele weekend smeltende sneeuw vallen.

Zaterdag blijft het in de zuidoostelijke helft van het land lang bewolkt tot zwaarbewolkt met af en toe lichte regen of buien. Vooral na de middag kan daarbij af en toe wat natte sneeuw vallen. Lage wolken of mist kunnen er deze voormiddag plaatselijk het zicht beperken.

In het noordwesten begint de dag daarentegen overwegend droog met opklaringen en uitgebreide wolkenvelden. Na de middag neemt ook daar de kans op een plaatselijke bui toe, mogelijk zelfs met een donderslag en stofhagel. De maxima variëren van 8 graden aan de kust over 6 à 7 graden in het binnenland tot 2 graden in de Hoge Venen.

Daar is Koning Winter, daar is de eerste sneeuw
Weer zondag Foto: KMI

Zaterdagavond en -nacht komen er tussen de wolkenvelden door brede opklaringen en koelt het flink af. Een plaatselijke bui blijft nog mogelijk, zeker in de kuststreek. In de zuidoostelijke landshelft worden dat buitjes van smeltende sneeuw of sneeuw. De minima dalen tot 5 graden aan zee, 1 à 2 graden in het centrum en tot -2 graden in de Hoge Venen.

Ook zondag blijft het weer licht onstabiel. Het wordt wisselend bewolkt met enkele buitjes, van sneeuw op de Ardense Hoogten, smeltende sneeuw in het centrum en het zuiden van het land en regen in de andere streken. Na de middag neemt de kans op buien toe. De maxima liggen tussen 1 graad in de Hoge Venen en 8 graden aan zee.

Maandag begint de dag zwaarbewolkt tot betrokken. Vanaf de kust breidt een actieve regenzone zich snel uit over het hele land. De eerste neerslag heeft ten zuiden van Samber en Maas een winters karakter. Het wordt tijdelijk iets zachter met maxima van 3 graden in de Hoge Venen tot 10 of 11 graden aan de kust.

Vanaf dinsdag komen we opnieuw terecht in maritieme lucht van polaire oorsprong met koude bovenluchten. We verwachten wisselvallig weer met perioden van regen of buien, in de Ardennen vaak winterse neerslag. De maxima liggen eerst nog net boven het vriespunt in Hoog-België en rond 6 à 7 graden in het centrum. Naar het einde van de week kan het overdag licht vriezen in de Ardennen en liggen de maxima in het centrum rond 3 graden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Het weer in België


meer...