Profrenner van Belgisch wielerteam is enige die moet betalen nadat tweetal “hem met baseballknuppel aanviel op training”

Profrenner van Belgisch wielerteam is enige die moet betalen nadat tweetal “hem met baseballknuppel aanviel op training”

Een Franse rechtbank heeft geoordeeld dat profrenner Yoann Offredo van de Belgische wielerploeg Wanty Groupe-Gobert driehonderd euro schadevergoeding moet betalen na een vechtpartij met twee automobilisten in april. Offredo, een collega-renner en de automobilisten kregen ook allemaal een voorwaardelijke straf. Dat schrijft Le Parisien. Het voorval deed een half jaar geleden aardig wat stof opwaaien toen Offredo in een emotioneel betoog vlak na de feiten zei dat hij “aangevallen was met een breekmes en baseballknuppel”.

De rechtbank in Evry oordeelde echter dat niet alleen de automobilist, maar ook Offredo zijn boekje flink te buiten was gegaan. De wielrenner zou evengoed slagen hebben uitgedeeld.

Offredo werd veroordeeld tot een boete van vierhonderd euro met uitstel én driehonderd euro schadevergoeding. Een tweede renner kreeg voor zijn aandeel in de vechtpartij een voorwaardelijke boete van tweehonderd euro.

De andere partij, automobilist José en zijn passagier Maria, kregen een voorwaardelijke boete van zevenhonderd euro. Ze ontkenden niet de renner van het Belgische wielerteam te hebben geslagen. “We hebben niets tegen wielrenners en zoeken geen problemen, maar soms gaan ze erover”, vertelden zij voor de rechter.

Breekmes en bezemsteel om Offredo te slaan

De feiten dateren van 24 april van dit jaar. Offredo was samen met twee vrienden aan het trainen voor de Ronde van Frankrijk toen ze het pad van José kruisten. Volgens de getuigenissen die Le Parisien optekende, raakte die gefrustreerd doordat het trio in een driehoeksformatie over de weg reed in plaats van hem de doorgang te verschaffen. Hij schampte hen daarop lichtjes in het voorbijrijden. Vlak daarna moesten zowel José als de wielrenners enkele keren wachten voor een rood licht. Beledigingen vlogen over en weer en de zaak liep uit de hand. Toen haalde José plots een breekmes boven. “Een heel klein mesje, dat we gebruiken om tape van tegels te krassen”, minimaliseerde Maria.

Zelf liep ze om het voertuig heen en haalde ze een bezemsteel uit de koffer, waarmee ze Offredo sloeg. “Ik deed dat om José te verdedigen”, vertelde ze voor de rechter. “Ik had schrik dat hem wat zou overkomen.”

Offredo zegt zaak te betreuren

Offredo zei voor de rechter te betreuren dat de zaak zo ontspoord was na de botsing. “Ik ben nu al achttien jaar wielrenner en word dagelijks geconfronteerd met gevaarlijk rijgedrag en provocaties. Ik probeer daar zo weinig mogelijk op te antwoorden, anders zou ik hele dagen lang met niets anders bezig zijn. Ik begrijp wel dat fietsers een ongemak kunnen zijn voor sommigen, maar laten we niet vergeten dat we allemaal de weg moeten delen.”

Het verhaal van Offredo deed een half jaar geleden aardig wat stof opwaaien. De profrenner plaatste meteen na de feiten een foto van zijn bebloede gezicht op Facebook, een bericht dat meteen gretig gedeeld werd op sociale media.

“Vandaag ben ik tijdens een training met twee vrienden slachtoffer geworden van een aanval met een breekmes en een baseballknuppel”, schreef Offredo toen. “Resultaat: een gebroken neus, een heup die er slecht aan toe is en blauwe plekken over mijn hele lichaam. Naast de fysieke blessures ben ik echter vooral gechoqueerd. Ik ben niet kwaad, ik ben eerder verdrietig omdat ik moet vaststellen dat ik niet wil dat mijn kinderen ooit de mooie sport waar ik zoveel van hou zullen beoefenen... Te gevaarlijk. Je vertrekt ’s morgens voor een trainingsritje, maar je weet nooit of je terug thuis zal komen. Het stemt me triest dat de rechten van de fietser zo genegeerd worden in het land van de mensenrechten.”

Corrigeer