Van der Poel kan toch verliezen in de Wereldbeker: Van Aert ploetert in de modder van Zeven naar vierde zege


Voor meer video’s en samenvattingen, ga naar www.playsports.be/videozone

Het gaat staag bergop in de Wereldbeker voor Wout van Aert. Na een veertiende, zeven, derde en tweede plek was het zaterdag in het Duitse Zeven eindelijk raak voor de wereldkampioen. Hij profiteerde optimaal van kettingproblemen bij Mathieu van der Poel, die terugvocht naar plek twee. De Nederlander blijft wel leider in de stand.

Het parcours in Zeven lag er behoorlijk drassig en modderig bij, ook al scheen de zon bij de start van de vijfde Wereldbekermanche van het seizoen. Bijgevolg moest er heel wat gelopen worden, al was het de kleine Lars van der Haar die er weer als de kippen bij was bij de start. Van der Poel had er zin in en trok al in de eerste ronde door. Van Aert was goed mee, net als Corné van Kessel en Michael Vanthourenhout.

In de tweede ronde maakte Van der Poel een kapitale fout. De Europese kampioen wisselde niet toen iedereen dat wel deed. Hij wilde het wiel van Van Aert namelijk niet verliezen. Niet veel later stond Van der Poel aan de kant met kettingproblemen. De Nederlander verloor meer dan een halve minuut en moest een dozijn renners laten passeren.

Van Aert voelde zich bevrijd en sloeg meteen een kloof. Toon Aerts kon het tempo van de wereldkampioen niet volgen terwijl Van der Poel zich dubbel plooide in de achtergrond. De Nederlander kwam twee ronden later opnieuw aansluiten bij de eerste achtervolgers: Vanthourenhout, Aerts en Van Kessel. Zij volgden op net geen halve minuut van Van Aert.

 

 

Van der Poel nam afstand van zijn concurrenten voor de tweede plaats, maar dichter komen bij Van Aert zat er nooit in voor de Nederlander. De wereldkampioen voelde zich thuis in Zeven en reed gezwind door de modder. In de zesde ronde nam Van der Poel dan ook genoegen met de tweede plaats want hij kwam door op meer dan 40 seconden. Uiteindelijk liep de voorsprong van Van Aert nog op tot bijna een minuut.

De wereldkampioen mocht zo voor de vierde keer het zegegebaar maken na Ardooie, Boom en Gavere. Van der Poel kreeg nog even de adem van Aerts in zijn nek maar hield zijn tweede plek vast. De eerste vier manches werden gewonnen door Van der Poel, die dan ook leider blijft in de tussenstand van het klassement. Nu met 390 punten. Wout Van Aert staat tweede met 300 punten achter zijn naam.

De volgende Wereldbekercross staat zondag 17 december in Namen op de agenda.

Uitslag:

1. Wout van Aert 1u07’32”

2. Mathieu van der Poel +47”

3. Toon Aerts +50”

4. Corné van Kessel +1’39”

5. Michael Vanthourenhout +1’57”

6. Kevin Pauwels +2’16”

7. Klaas Vantornout +2’25”

8. Marcel Meisen + 2’34”

9. Quinten Hermans +2’42”

10. Tom Meeusen +2’46”

Corrigeer