Eddy Merckx kietelt Froome: “Als hij een kampioen is, moet hij van start gaan in Giro”

Eddy Merckx kietelt Froome: “Als hij een kampioen is, moet hij van start gaan in Giro”

Foto: REUTERS

Chris Froome gaat volgend jaar voor zijn vijfde Tourzege, waarmee de Brit mede-recordhouder zou worden samen met Bernard Hinault en Eddy Merckx. Maar de kopman van Sky heeft zich nog niet uitgesproken over een mogelijke dubbel met de Giro. “Als Froome een kampioen is, start hij in de Ronde van Italië”, kietelt Merckx de Brit.

Froome won afgelopen zomer zijn vierde Tour de France waardoor hij deze zomer een aanval kan plaatsen richting het zog van Bernard Hinault en Eddy Merckx, die met vijf zeges recordwinnaars zijn in La Grande Boucle. De Britse kopman reed na zijn Tourwinst ook nog naar de eindzege in de Vuelta en hij heeft zich nog niet uitgesproken of hij dit jaar zich dit jaar voor het eerst waagt aan de dubbel Giro-Tour.

“Froome zou er goed aan doen om volgend jaar in de Giro van start te gaan. Als hij een kampioen wil zijn, moet hij komen. Zelfs met een vijfde Tourwinst in gedachten”, vertelde Eddy Merckx aan La Gazetta dello Sport. “Als Dumoulin ook deelneemt, zal het een mooi duel worden. Geen idee wie er dan zal winnen.”

Een belangrijke factor in de keuze van Froome is het parcours. Die wordt woensdag in Milaan voorgesteld. Vorig jaar probeerde Naïro Quintana de dubbel, maar hij verslikte zich. In Italië was Dumoulin verrassend de sterkste en nadien was de Colombiaan te uitgeput om in de Tour mee te strijden voor de eindzege en eindigde hij pas twaalfde.

In tegenstelling tot Quintana moet Froome dat wel lukken, volgens Merckx. “Hij toonde met zijn dubbel Tour-Vuelta dat hij de dubbel in zich heeft. Hij heeft de mentaliteit en de motivatie om het te realiseren. Of om het alleszins te proberen.”

Corrigeer


Meest Gelezen Sport