REACTIES. Van Aert vond zich ondanks solo niet beste man in koers, Van der Poel over technische problemen

REACTIES. Van Aert vond zich ondanks solo niet beste man in koers, Van der Poel over technische problemen

Foto: BELGA

De 23-jarige Wout van Aert (Crelan-Charles) heeft zijn eerste Wereldbekerzege van het seizoen beet. In het Duitse Zeven zette de wereldkampioen in de tweede ronde een solo op die tot op de streep zou dragen. De Nederlander Mathieu van der Poel kende net op dat moment pech en kon zo nooit meedoen voor de eerste plaats. “Ik schatte de wedstrijd perfect in”, aldus Van Aert. Mathieu Van der Poel kreeg naar eigen zeggen af te rekenen met dezelfde materiaalproblemen die hem in Gavere van de zege hielden. Toon Aerts, derde, keek dan weer uit naar de terugrit naar België.

LEES OOK. Van der Poel kan toch verliezen in de Wereldbeker: Van Aert ploetert in de modder van Zeven naar vierde zege

“Winnen is altijd plezant”, zei Van Aert na afloop. “Ik kende een hele goede dag op een parcours dat op mijn lijf geschreven was. Op het lusje naar boven kreeg Mathieu van der Poel net af te rekenen met kettingproblemen en ik heb dan maar doorgetrokken. Ik zocht daarna mijn tempo en ik kon zo vrij vlot afstand nemen van de rest. Enkele ronden bleef de situatie hetzelfde en dan wist ik dat het binnen was. Van dan af aan kon ik controleren.”

“Het is al een poosje geleden dat ik zo nog een wedstrijd kon rijden. Het is nu niet aan mij om te gaan zeggen dat ik de beste man in koers was omdat ik met 47 seconden verschil won op Mathieu en hij maar iets meer dan een halve minuut verloor door dat mechanisch defect. Pech hoort nu eenmaal bij het veldrijden. Met de zon erop is de modder enorm beginnen plakken. Het komt er dan op aan alles netjes draaiende te houden en regelmatig van materiaal te wisselen. Zo bleef ik gespaard van pech en bovendien schatte ik de wedstrijd perfect in”, besloot Van Aert.

Mathieu Van der Poel: “Zelfde materiaalproblemen als in Gavere”

Geen vijf op vijf voor Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) in de Wereldbekercrossen. De Nederlander kreeg net op het moment dat Wout van Aert in de tweede ronde versnelde af te rekenen met mechanische pech. Van der Poel zakte zelfs terug naar de twintigste plaats en verbruikte enorm veel energie om zich terug naar voor te knokken. Uiteindelijk moest hij tevreden zijn met de tweede plaats.

“Ik was op het einde van de cross wellicht iets te zelfzeker van mijn tweede plaats. Ik moest nog even doorduwen, want Toon Aerts was ineens fel genaderd. Ik had echter nog voldoende reserves om die dichtste ereplaats veilig te stellen”, verklaarde Van der Poel.

“Een tweede plaats was het hoogst haalbare na mijn pech. Ik kende hetzelfde probleem als in Gavere. Nu viel de ketting er opnieuw langs de verkeerde kant af. Ik wist meteen dat ik de kloof met Wout van Aert niet meer zou dichten. Ik heb er nog alles aan gedaan om zo dicht mogelijk te komen en tweede te worden. Een zege zat er niet in, maar mijn klassement heb ik met die tweede plaats toch ietwat gered”, verduidelijkte Van der Poel.

Toon Aerts: “Foutje kost me tweede plek”

In volle finale van de Wereldbekercross in het Duitse Zeven liet Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions) zaterdag zijn metgezellen Corné van Kessel en Michael Vanthourenhout in de steek. De voormalige Europese kampioen legde zo andermaal beslag op een podiumplaats.

“Op het einde van de wedstrijd kwam ik nog dicht bij Mathieu van der Poel, maar ik maakte de grote fout de materiaalpost in te draaien waardoor ik tijd verloor. Anders kon ik misschien nog sprinten voor de tweede plaats”, sakkerde Aerts. “Het wordt wel nog een leuke rit naar huis want ook mijn broer Thijs, die bij de beloften reed, stond op het podium.”

“Ik ben vandaag redelijk diep moeten gaan en zo kon ik niet mijn volle kracht kwijt. Ik zag op een gegeven moment dat Mathieu van der Poel problemen leek te hebben met de ketting. Maar ik kon niet reageren op de aanval van Wout Van Aert. Ik wisselde elke ronde van fiets, want de modder zat overal. Ik ben alvast toch weer tevreden met mijn podiumplaats in deze Wereldbekercross.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.