We hebben dit al eens meegemaakt en dus is er hoop: dit hebben we geleerd op dag twee van de Davis Cup-finale

We hebben dit al eens meegemaakt en dus is er hoop: dit hebben we geleerd op dag twee van de Davis Cup-finale

Foto: Photo News

België staat na twee speeldagen op een 2-1 achterstand in de finale van de Davis Cup tegen Frankrijk. Ruben Bemelmans en Joris De Loore moesten na vier sets het onderspit delven in het dubbelspel. Onze redacteur nevensporten Hans Jacobs volgde de partij in Lille op de voet. “De Belgen hebben nog al met hun rug tegen de muur gestaan.”

De tranen bij Ruben Bemelmans spraken boekdelen: de Belgen lieten tegen het Franse duo Richard Gasquet/Pierre-Hughes Herbert de kansen liggen om de wedstrijd in handen te nemen. Uiteindelijk ging het Belgische dubbelduo onderuit in vier sets: 6-1, 3-6, 7-6 (7-2) en 6-4.

“Ze hebben hun kansen gehad in deze wedstrijd”, zegt onze man in Lille. “Voor hetzelfde geld winnen ze die derde set. Het kwam echt op details aan. Maar de vrees dat de Belgen zouden weggeblazen worden, dat is helemaal niet gebeurd. Dat is de verdienste van bondscoach Johan Van Herck, die zijn mannen had opgepept voor deze wedstrijd. Zeker tegen De Loore was hij voortdurend bezig.”

“De Fransen hadden naast het publiek echter ook hun ervaring mee. Zij hadden beiden al onder dergelijke grote omstandigheden gespeeld. Voor De Loore was dit de eerste keer. Al heeft hij zich heel goed verweerd. Ze hebben gewoon hun kansen laten liggen. Trouwens, de keuze voor het duo Bemelmans/De Loore werd unaniem genomen door het Belgische team.”

Er is hoop

Komt het zondag dan wel goed tijdens de enkelspelen? “Het is niet voor niets dat Van Herck Goffin gespaard heeft”, aldus Jacobs. “De Belgen zullen een topfitte Goffin nodig hebben om Jo-Wilfried Tsonga te verslaan want die is ook in vorm. Natuurlijk, de Belgen hebben een mentale tik gekregen na dit verlies. Maar het positieve is dat ze dit al eens meegemaakt hebben, met de rug tegen de muur staan. Onder andere in de halve finale tegen Australië.”

“We weten ook dat Goffin van iedereen kan winnen, de grote vraag is welke Steve Darcis we te zien gaan krijgen. De man van de Davis Cup of degenen die we vrijdag op het terrein zagen? Van Herck zal zijn werk hebben om hem mentaal klaar te krijgen, zowel voor als tijdens de wedstrijd. Het lijkt er bovendien op dat niet Lucas Pouille maar Gasquet gaat spelen. Men vreest bij de Fransen dat die eerste mentaal wel eens kan kraken onder de druk. Gasquet is al wat meer gewoon”, zegt Jacobs.

Programma Davis Cup-finale:

Zondag vanaf 13.30u

Tsonga - Goffin

Gasquet - Darcis

Corrigeer