SP.A-kopman Tom Meeuws: “Ik zie het probleem niet”

Ook man die Bart De Wever verdrietig maakte onderhoudt nauwe banden met Antwerpse bouwsector

Ook man die Bart De Wever verdrietig maakte onderhoudt nauwe banden met Antwerpse bouwsector

Antwerps SP.A-boegbeeld Tom Meeuws: “Ik hoop dat het niet verboden is om als zelfstandige je werk te doen in de periode vóór je eventueel een mandaat bekleedt.” Foto: frederik beyens

Antwerpen -

De Antwerpse SP.A-voorzitter Tom Meeuws. Dat was de man die Bart De Wever eerder deze week niet bij naam noemde, maar die hem wel “erg verdrietig” en “kwaad” had gemaakt door wat hij “het afkoopsysteem” voor stedenbouwkundige vergunningen noemde. Meeuws kent het wereldje. Als consulent heeft hij veel goede contacten met projectontwikkelaars. Ook met de geviseerde Erik Van der Paal, topman van Land Invest. En ze hebben samen weleens getafeld in sterrenrestaurant ‘t Fornuis, waar het Antwerpse college Van der Paals verjaardag vierde. “Ik zie het probleem niet”, reageert Meeuws. “Ik bekleed geen politiek mandaat.”

Tom Meeuws lanceerde vrijdag een vlijmscherpe aanval op het Antwerpse schepencollege. “Wie in Antwerpen de stedenbouwkundige voorschriften aan zijn laars wil lappen, klopt maar beter aan bij het stadsbestuur”, schreef de Antwerpse SP.A-voorzitter in een opiniestuk in De Morgen. “Afwijkende bouwhoogtes of voluptueuze bouwvolumes, dat kan in een rechtstreekse onderhandeling met de schepen worden geregeld.”

In navolging van Groen, met wie SP.A in de kartellijst Samen naar de kiezer stapt, diende de partij van Meeuws vorige week ook een klacht in bij het stedelijk integriteitsbureau. De aanleiding daarvoor was het verjaardagsfeestje van projectontwikkelaar Erik Van der Paal, lobbyist van Land Invest Group, in het Antwerpse sterrenrestaurant ’t Fornuis. Daarop was bijna het voltallige schepencollege aanwezig. Land Invest haalde in Antwerpen al verschillende grote bouwprojecten binnen, wat volgens de oppositie op zijn minst deontologische vragen oproept.

Ook man die Bart De Wever verdrietig maakte onderhoudt nauwe banden met Antwerpse bouwsector

Tegenzet

Bart De Wever reageerde emotioneel en razendop de aanval van Meeus. Hij had het over een vuil politiek spel dat de grenzen verlegde. Vergeven en vergeten, dat was uitgesloten. Gisteren begon in N-VA-kringen informatie te circuleren over de banden van Meeuws en de vastgoedsector en zijn professionele contacten met Van der Paal. Met wie hij – hoe ironisch kan het worden – ook zou hebben getafeld in ’t Fornuis.

De SP.A-voorzitter, die na een carrière als Antwerps ambtenaar al een aantal jaar actief is als consultant, ontkent dat niet. “Maar ik zie het probleem niet. Ik bekleed momenteel geen politiek mandaat. Professioneel heb ik uiteraard contact met bouwpromotoren, maar dat is niet omdat die bij mij een vergunning willen. Als consultant voor het Nederlandse bureau EV Consult probeer ik projectontwikkelaars te overtuigen om laadinfrastructuur voor elektrische wagens te installeren in de ondergrondse parkeergarages van de appartementsblokken die ze bouwen. Maar ik ga niet naar hun feestjes.”

Ook man die Bart De Wever verdrietig maakte onderhoudt nauwe banden met Antwerpse bouwsector
Foto: DBA

De juiste man?

Na de aanvallen op het Antwerpse stadsbestuur en de projectontwikkelaars, kreeg Meeuws een WhatsApp-bericht van een vertegenwoordiger van Land Invest, waarin die zijn beklag maakte “dat wij toch niet altijd kop van Jut hoeven te zijn”. Daarop antwoordde Meeuws: “Het valt je hopelijk op dat ik niet spreek over jullie projecten.”

Meeuws betreurt dat zijn contact het briefgeheim schendt, maar zegt dat het volledig strookt met wat hij schreef in zijn opiniestuk. “Ik had het ook daar niet over de projecten van Land Invest, wel over twee concrete dossiers in Hoboken en bij muziekcentrum Trix, waarbij het stadsbestuur de eigen regels met de voeten treedt.”

De vraag is of Meeuws de juiste man is om namens de oppositie het stadsbestuur aan te vallen. Zelf vindt hij van wel. “Ik hoop dat het niet verboden is om als zelfstandige je werk te doen in de periode vóór je eventueel een mandaat bekleedt.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees