Louis Verbeeck (85) overleden

Louis Verbeeck (85) overleden

Foto: ggm

Hasselt -

“Humor zit ‘m in de genen. Je hebt degenen die het snappen en degenen die het niet snappen.” Het is een van de vele one-liners van Louis Verbeeck, die vrijdagnacht in Hasselt op 85-jarige leeftijd is overleden.

Louis Verbeeck werd in 1932 in Tessenderlo geboren, studeerde Germaanse filologie aan de Katholieke Universiteit van Leuven en werd leraar. Het grote publiek kent hem als Vlaamse schrijver, vooral van zijn cursiefjes waarmee hij in de jaren 60 en 70 optrad, vaak samen met Jos Ghysen en Miel Cools, voor wie hij ook liedjesteksten schreef.

Zijn cursiefjes verschenen o.m. in het weekblad van De Bond, in ‘t Pallieterke en - het langst van allemaal - in ‘Het Boerenbelang’ in Tessenderlo. Zijn stukjes, zoals hij ze zelf noemde, werden gebundeld in diverse pocketboeken, zoals ‘De muzen hebben hun ekskuzen’, waarvan 60.000 exemplaren verkocht werden. Die vonden ook hun weg naar Omroep Limburg, waar hij jarenlang een vaste waarde was. Op tv zat hij in het panel van ‘’t Is maar een woord’, samen met Louis-Paul Boon en Piet Theys. Hij heeft zelfs een musical op zijn naam, ‘Allo Sjoe’, destijds gespeeld door Jef Burm en Denise De Weerdt. Hij bleef in het onderwijs tot 1984, in drie verschillende scholen: eerst college Beringen, daarna het Atheneum van Hasselt en - na een intermezzo in de media (huis-aan-huisblad Koerier en dagblad De Krant) - het regentaat in Hasselt. Hij was een Limburger in hart en nieren.

“Limburg geeft me een veilig gevoel”

“Ik heb altijd de indruk dat ik in de veiligste streek van West-Europa leef", zei hij daarover vorig jaar nog. “Limburg geeft mij een veilig gevoel. Als ik van ergens thuis kom, voel ik mij hier op mijn gemak. Limburg is geen provincie, maar een groot dorp, waar iedereen iedereen kent. Ik kom op 150 meter drie personen tegen die mij allemaal goedendag zeggen.” Op 1 december is de publicatie gepland van een boek, ‘Looi Literair’ (van Jos Van Thienen en Peter Meert), dat gaat over o.m. Louis Verbeeck. De Looise Hasselaar kreeg in Tessenderlo een route die zijn naam draagt en in Hasselt een gebeeldhouwd portret. Hij was vader van vijf kinderen en opa van dertien kleinkinderen. De jongste noemde hij ‘Louis Treize’.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio