Ook komt er een nieuw wandelpad langs de Spierebeken

Dorpskern Spiere wordt groene oase na ingrijpende werken

“We willen Spiere een mooie dorpskern geven, en af van de grijze vlakte”, zegt schepen Rik Vandevenne. Foto: eva

Spiere-Helkijn -

Volgend jaar krijgt het Robecijnplein in Spiere een totaal nieuw uitzicht. Naast de kerk en tussen de parking komt een park met uitkijk op de Spierebeek. Daarnaast komt er ook een nieuw wandelpad richting het Nieuw Centrum.

“We willen de dorpskern van Spiere het karakter geven van een échte dorpskern, met veel groen en verschillende mogelijkheden tot ontmoeting”, zegt bevoegd schepen Rik Vandevenne (LB). Vier jaar geleden werd het RUP Spierebeken goedgekeurd.

Volgend jaar, vermoedelijk in de tweede helft van 2018, wordt het project uitgevoerd. De gemeente investeert 600.000 euro om de dorpskern van Spiere een opwaardering te geven. “Nu is de dorpskern van Spiere enkel een veel te grote parking met kasseien. We hebben de ruimte om er een mooier en gezelliger plein van te maken”, zegt de schepen.

De parking verdwijnt niet volledig, maar wordt wel heraangelegd en krijgt een groener karakter. Tussen de kerk en de parking komt er een park met struiken, bomen, wandelpaden en zitbanken. Naast het park komt er een open gebouw. “Dat gebouw krijgt verschillende functies. Het zal de drie aanwezige bushokjes vervangen, maar het is meteen ook een overdekte fietsenstalling en een podium voor bijvoorbeeld kleine optredens.”

Uitzicht over het landschap

Eyecatcher van de nieuwe dorpskern wordt het landschapsbalkon. In de nabijgelegen groene landschapsvlakte worden er trappen gemaakt en van daaruit gaan wandelaars een mooie uitkijk hebben op de Spierebeek.

“Het landschap rond de dorpskern zal ook mooier worden. Eigenaar Agentschap Natuur en Bos zorgt voor een opwaardering van de Zwarte en de Grote Spierebeek”, gaat de schepen verder. Er komt een nieuw wandelpad naast de beken. Het pad start aan de achterkant van het Nieuw Centrum en gaat via de nieuwe dorpskern van Spiere naar de Schelde en de nieuwe trekpleister van de faciliteitengemeente: het gerestaureerde oude zwembad. “Het wandelpad wordt een mooie verbinding tussen verschillende aantrekkelijke plaatsen in onze gemeente”, besluit de schepen.

De inwoners krijgen over de twee projecten uitleg op een infovergadering woensdag 29 november. Een derde thema is de mobiliteitsstudie. De gemeente liet onderzoeken wat de verkeersproblemen zijn in de faciliteitengemeente. Er worden oplossingen voorgesteld voor onder meer het zware verkeer en de hoge snelheden op de wegen. De inwoners hebben net zoals bij de andere twee projecten nog inspraak. De infovergadering start om 19.30 uur en vindt plaats in basisschool De Polyglot.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio