Agenten in het veld betwijfelen of er een netwerk zit achter Brusselse rellen, zoals minister Jambon vermoedt

“Voor die gasten is elke gelegenheid goed om de boel in brand te steken”

Brussel -

Dertig relschoppers die zich mengden onder vreedzame betogers. Meer was er zaterdag niet nodig voor een nieuw spoor van ver­nieling in Brussel. De derde keer al in twee weken tijd. Minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) ziet een sys­tematiek en vreest een achterliggend netwerk. Agenten in het veld zien vooral jongeren die gewoon elke gelegenheid aangrijpen om de boel in brand te steken. “Ze communiceren via WhatsApp en duiken vliegensvlug op. Vanaf nu kan het elke keer prijs zijn.”

“Aan welke manifestatie namen jullie eigenlijk deel?” De zaterdagavond aangehouden relschoppers kregen van de rechercheurs allemaal dezelfde vraag. De jongeren bleken werkelijk geen idee te hebben. En dat is bijzonder alar­merend, zegt een agent die al jaren rond Brusselse probleemjongeren werkt en gespecialiseerd is in jongerenbendes. “Ze komen gewoon om rel te schoppen, de rest kan hen niet schelen.”

LEES OOK: Weer trekken relschoppers spoor van vernieling door Brussel: 71 jongeren opgepakt, agent loopt schedelbreuk op

“Voor die gasten is elke gelegenheid goed om de boel in brand te steken”
Foto: ISOPIX

Een politiecommissaris zag de rellen zaterdag vanop de eerste rij ontsporen. “De manifestatie tegen slavernij in ­Libië verliep zoals gepland”, vertelt hij. “De Afrikanen waren met zo’n tweeduizend en hadden een interne ordedienst die alles met ons in goede banen leidde. We hadden echter door dat zo’n dertig Maghrebijnse jongeren zich hadden aangesloten die geen enkele interesse leken te tonen voor de toespraken.”

Vooraf, bevestigt Hans Messiaen van de politiedienst die betogingen screent, was ook een sms onderschept die opriep om wanorde te creëren. De ordediensten waren extra op hun hoede, twee pelotons stonden in een zijstraat op­gesteld. “Toen de statische manifestatie plots wel heel ­dynamisch werd, wisten we hoe laat het was. Wat later werd voor het eerst met dranghekken en verkeersborden gegooid.”

Enkele hete uren in en rond de Matongéwijk later stond de teller op 55 bestuurlijke en 16 gerechtelijke aanhoudingen. Dat laatste aantal daalde gisteren tot elf. De kans is groot dat de aangehouden jongeren binnenkort via snelrecht berecht worden.

LEES OOK: Relschoppers vielen ook voorbijgangers aan: koppel moet hotel invluchten

Jong, recidivist en allochtoon

“Voor die gasten is elke gelegenheid goed om de boel in brand te steken”
Foto: ISOPIX

De overgrote meerderheid van de opgepakte relschoppers is van Afrikaanse origine, bevestigen drie politiebronnen. “Een deel Marokkanen, een groot deel Congolezen. Het gaat net als bij de vorige twee rellen om allochtonen, maar meer dan waarschijnlijk hebben we nu te maken met andere jongeren dan de twee vorige keren. Ook dat is problematisch.”

Minister van Veiligheid Jan Jambon vraagt zich af of er een systematiek achter zit. “Ik denk van wel. En als dat zo is, moet dat netwerk blootgelegd en opgerold worden”, zegt hij.

Ook Mario Thys, die ­zaterdagavond werd opgetrommeld om de gearresteerde vandalen met de celwagen weg te voeren, ziet een stramien: “Drie keer rellen, zelfde modus operandi, drie keer met jongeren die schijnbaar lak hebben aan alles.”

Thys, die ook vakbondsman is bij het NSPV, vreest net als zijn anonieme collega’s en minister Jambon dat dergelijke rellen zich zullen her­halen. “Bij elke manifestatie kan het prijs zijn. Hoe hard we als ordedienst ook ons best doen, we lopen bij die gratuite rellen achter de feiten aan. Dat moet stoppen. We moeten die jongeren identificeren en preventiever optreden.”

Ook van buiten Brussel

“Voor die gasten is elke gelegenheid goed om de boel in brand te steken”
Foto: Photo News

Maar of achter de rellen werkelijk een systematiek zit, zoals minister Jambon vermoedt, wordt dan weer betwijfeld door de agent die gespecialiseerd is in jongerenbendes. “De systematiek is dat de relschoppers heel jong zijn, veelal minderjarig, en van allochtone origine. Van georganiseerde stadsbendes is hier echter geen sprake. Het gaat om jongeren die elke gelegenheid in Brussel aangrijpen om de boel in brand te steken. Ze handelen impulsief en vliegensvlug. Ze communiceren via WhatsApp en houden elkaar zo op de hoogte van rellen. Het is een nieuw fenomeen waarop we als politiedienst zullen moeten anticiperen.”

Opvallend: een substantieel deel van de opgepakte jongeren woont niet in Brussel, maar kwam met de trein uit Aalst, Denderleeuw en Liedekerke. Meer nog, zes onder hen die zaterdagnacht waren vrijgelaten, werden nog diezelfde nacht een tweede keer opgepakt omdat ze amok maakten aan het Noordstation.

“Voor die gasten is elke gelegenheid goed om de boel in brand te steken”
Corrigeer

NIEUWS