'Roma's buiten': Twee uur kat-en-muisspel tussen rechtse betogers en politie in Gent

Gent - Twee uur lang mocht een groep van zo’n 250 betogers zondagavond, gemaskerd en met Bengaals vuur en voetzoekers, in een grimmige stoet door de binnenstad van Gent marcheren. “Roma’s buiten”, werd gescandeerd. De betoging was niet aangevraagd. Vier mensen zijn gearresteerd. De Gentse politie kon voorkomen dat het tot rellen kwam.

Tegen “de Roma’s”. Tegen onrecht. Tegen het beleid van Daniël Termont. Tegen “de flikken”. Tegen krakers. Wat de betogers die zondagavond de binnenstad van Gent twee uur op stelten zetten juist wilden benadrukken is niet duidelijk. Dat ze boos waren, dat vooral.

Na een oproep via Facebook verzamelden zo’n 250 in het zwarte geklede betogers zondagavond aan het Gentse stadhuis. Het initiatief ontstond nadat enkele heethoofden in de cel belandden naar een raid op een kraakpand aan het Stapelplein. Een van hen zat tweeënhalve week in de cel.

Gedistantieerd

De familie van die jongeman distantieerde zich op voorhand duidelijk van de actie, waarna ze werd herdoopt tot een actie genaamd Je suis Belgique, “voor echte Belgen”. De actie was niet aangevraagd bij de Gentse politie, waardoor ze eigenlijk niet mocht plaatsvonden. Maar de politie gedoogde.

Van het stadhuis ging het de hele stad door. Twee uur lang marcheerde de groep van straat naar straat, kris kras door de binnenstad. Er was geen vastgelegd parcours. Aan een nachtwinkel voor het Gravensteen werd gepauzeerd om bier in te slagen.

Daarna trok de stoet verder. Er werd aan de lopende band wildgeplast. Er werden slogans gescandeerd: “Termont buiten! Roma’s buiten! Flikken buiten!”, "Wij zijn baas, in onze stad!" of “Wij hebben schijt aan het beleid!”

Daklozenopvang

Bij de groep waren veel jongeren en verschillende figuren uit de harde kern van de supporters van AA Gent. Er waren ook Antwerpse hooligans naar de stad afgezakt om mee te betogen, werd vernomen. Er waren wel geen voetbalkleuren te zien zondagavond.

De groep leek uit op een confrontatie. Het werd op verschillende momenten spannend, onder andere aan de daklozenopvang in het Baudelopark, waar de betogers scandeerden “We hate you Roma, we do” en "shame on you, Roma".

Er werden Bengaals vuur en luide voetzoekers afgestoken. In verschillende straten gingen winkel- of auto alarmen af. Maar tot geweld kwam het uiteindelijk niet, dankzij de inzet van een legertje politiemensen die veel van de betogers kennen en hen persoonlijk aanspraken.

Sleepstraat

De politie liet uiteindelijk twee uur lang betijen en volgde de groep met een politiemacht en een waterkanon. Van het stadhuis naar Sint-Jacobs, naar ’t Sluizeken, door de Veldstraat naar de Zuid, via het Glazen Straatje weer naar de Vrijdagmarkt en terug naar de Sleepstraat. Lukraak door de stad. "Links nu!" "Nu rechts!"

Het doel was duidelijk om de Sleepstraat in te trekken, wat de politie tot twee keer toe verhinderde. Nadat de opgehitste groep voor de tweede keer werd geblokkeerd aan de Sleepstraat en de ruit van een winkelpand sneuvelde, greep de politie in. Er werd opgeroepen de betoging op te breken.

Toen even later in Oudburg twee toevallige passanten werden lastig gevallen door de groep, besloot de politie dat het welletjes was. De resterende vijftig mensen werden ingesloten op de Kraanlei, één voor één geïdentificeerd en losgelaten.

Rond 21.45 uur, twee uur en half na de start, was de actie voorbij. "Een prachtig begin van een prachtig verhaal", klonk het nadien op de Facebook-pagina van de actievoerders. "De route was mits wat omwegen, maar wat voor omwegen, toch een groot succes."

“We wilden geen brusselse toestanden”

De Gentse politie was zondagavond in groten getale aanwezig in de binnenstad. De betoging was echter niet aangevraagd en de groep volgde twee uur een willekeurig parcours door het stadscentrum. De betoging verliep zonder ernstig geweld, maar pas na twee uur greep de politie in.

“We wilden er niet invliegen. Dan krijg je ongecontroleerde toestanden zoals in Brussel”, zegt politie-woordvoerder Matto Langeraert. “De betogers liepen inderdaad kriskras door de stad, maar we hadden de groep de hele tijd onder controle. Hadden we ingegrepen, dan hadden ze zich verspreid via de zijstraatjes en waren we de controle kwijt. Na twee uur vonden we dat het genoeg was geweest.”

Vier personen zijn uiteindelijk gearresteerd. Eentje omdat hij een ruit ingooide van een ­Libanees restaurant in de Lange Steenstraat. Twee anderen voor vechtpartijtjes en een vierde omdat hij met voetzoekers in de Veldstraat de alarmen deed afgaan.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio