Animatoren vragen zelf om minder te verdienen: “Sommigen komen alleen voor het geld”

Animatoren vragen zelf om minder te verdienen: “Sommigen komen alleen voor het geld”

Ook volgend jaar zijn kinderen uit Beersel en omstreken weer welkom op speelplein Amajoe. Foto: ssj

Beersel -

De animatoren van het Beerselse speelplein zullen vanaf volgend jaar minder verdienen. Opvallend genoeg op hun eigen vraag. Zo willen ze kandidaten weren die zich vooral aanmelden omwille van het hoge loon.

Ook volgend jaar zijn kinderen uit Beersel en omstreken tijdens de paas- en zomervakantie meer dan welkom op speelplein Amajoe in en rond de evenementenhal DOC in Alsemberg. Opnieuw staat een ploeg van animatoren voor hen klaar, al zal het getal op hun loonbriefje wat lager uitvallen. Het gaat niet om een besparing van het gemeentebestuur, wel om een initiatief vanuit de animatorenploeg zelf.

“De stuurgroep van het speelplein, die uit een tiental animatoren bestaat die al een paar jaar actief zijn, komt geregeld samen. Tijdens een van die vergadering toonden ze zich verontrust door de hoge lonen”, zegt schepen Jo Vander Meylen (CD&V), bevoegd voor de speelpleinwerking. “De stuurgroep stelde dat sommige kandidaten enkel interesse tonen in die hoge verloning. Daardoor zijn ze minder gemotiveerd. Voor de vaste ploeg van animatoren is geld zeker niet het belangrijkste. Het gaat hen om het spelen met de kinderen. Daarom hebben ze zelf aangegeven dat het loon best wel wat omlaag mocht.”

Inclusiekinderen

De stuurgroep vond dat er best wat meer verschil mocht zijn tussen de vergoeding voor de hoofdanimator en de animatoren omwille van het ruimere takenpakket. In de praktijk zal in 2018 - een testjaar - een animator niet langer een dagloon van 92 euro maar wel 75 euro krijgen, terwijl er voor de hoofdanimator een daling is van 98 naar 91 euro. Voor hulpanimatoren blijft de vrijwilligersvergoeding van 30 euro gelden. “Met deze verloning zitten ze nog altijd in het hoogste kwart vergeleken met andere speelpleinen in Vlaanderen”, zegt Vander Meylen.

“Het vrijgekomen budget komt niet in de gemeentekas, maar zal dienen om een tweetal animatoren per week extra aan te nemen. Nu zijn er een tiental, maar soms is dat wat krap als er op een bepaalde dag plots veel kinderen opdagen”, legt Jo Vander Meylen uit. “Dan kan een groep probleemloos gesplitst worden, terwijl er nu dan een animator moet worden opgebeld. Maar die is natuurlijk niet meteen ter plaatse, en heeft de voorbereidingen niet altijd meegemaakt.”

Bovendien willen we ons in de toekomst ook richten op inclusiekinderen. Ook kinderen met een beperking moeten immers op ons speelplein terecht kunnen. We zijn daarvoor al een kijkje gaan nemen op andere speelpleinen”, besluit de schepen.

Corrigeer

MEER NIEUWS