Huwelijksfotograaf scoort met stijl die je meeneemt naar Hollywood

Huwelijksfotograaf Kristof Claeys zoekt zoals een journalist naar unieke momenten. Foto: Kristof Claeys

Maldegem -

Het begon in 2011 als een uit de hand gelopen hobby, maar op dit moment behoort huwelijksfotograaf Kristof Claeys uit Adegem tot de wereldtop.

Er zijn veel huwelijksfotografen, waarvan maar enkelen een eigen stijl hebben. De foto's van Kristof Claeys (38) blijken nog net dat tikkeltje extra te hebben. “Ik zou mijn stijl ‘journalistieke huwelijksfotografie’ noemen. Ik zet geen foto’s in scène en laat mensen maar heel zelden poseren. Zoals een journalist zoek ik tijdens een huwelijk naar bijzondere momenten. Die duren maar een fractie van een seconde, maar als je zo'n moment kan vastleggen, heb je een bijzondere foto.”

Wie de foto’s op zijn site bekijkt, ziet wat Claeys bedoelt: het zijn bijna beelden uit een film, ongelofelijk maar waar dat ze niet geposeerd zijn.

Oscar voor huwelijksfotografie

De fotograaf oogst succes, want zijn unieke stijl wekt internationale aandacht. “Prijzen zijn niet de reden waarom ik dit doe. Een mooie totaalreportage aan mijn klanten bezorgen: dàt is mijn job. Maar het laat me natuurlijk niet koud als ik erkenning krijg van kenners en collega's. In Brazilië selecteert Inspiration Photographers de orgineelste huwelijksfotografen. Ze reiken er zelfs de ‘Oscar van de huwelijksfotografie’ uit, de Golden Lens.”

Die staat voorlopig niet op de schouw in de Deisterweg in Adegem, maar de trofeeënkast bevat wel al zes andere prijzen van Inspiration uit Brazilië, waar Kristof Claeys goed in de markt ligt. Daar eindigt de erelijst niet. Vier awards op de Masters of Dutch Wedding Photography, één Amerikaanse award en een enorme lijst eervolle vermeldingen. “De Fearless Awards, daar ben ik nu vooral mee bezig”, zegt Claeys.

“Deze wedstrijd in de Verenigde Staten is de heilige graal voor huwelijksfotografen. Elke fotograaf mag een foto insturen, maandelijks zijn dat er 10.000 in totaal en de professionele jury geeft slechts negentig foto's een award. Wie op het einde van het jaar de meeste awards heeft, mag zich de beste huwelijksfotograaf noemen.” Kristof Claeys heeft intussen drie Fearless Awards en staat, met nog twee ronden te gaan, in de top 100.

Claeys werkt ongeveer twaalf huwelijken per jaar af voor mensen uit de streek die hem contacteren omdat ze zijn werk hebben gezien. “Dat worden er meer, want ik heb beslist mijn bijberoep volgend jaar fulltime uit te oefenen. Mensen die zin hebben om te trouwen mogen zich bij deze melden”, lacht Kristof. Nog aan het twijfelen? Een kijkje op www.kristofclaeys.be trekt misschien zelfs de eeuwige twijfelaars over de streep.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees