Brit van Team Sky kan eerste renner worden die de drie grote rondes wint in één jaar tijd

Froome overweegt wel degelijk dubbel Giro-Tour: “Het kan, maar er is nog niks beslist”

Froome overweegt wel degelijk dubbel Giro-Tour: “Het kan, maar er is nog niks beslist”

Froome in de nieuwe, witte outfit Foto: rr

Volgens de Nederlandse krant ‘De Telegraaf’ rijdt Chris Froome volgend jaar de dubbel Giro-Tour. De Brit van Team Sky wil de eerste renner worden die in één jaar tijd de drie grote rondes na elkaar wint. “Het kan, maar er is nog niks beslist”, zegt ploegleider Servais Knaven.

Organisator RCS Sports doet er alles aan om Chris Froome aan de start te krijgen van de 101ste editie van de Ronde van Italië, die op 4 mei van start gaat in Israël. Het land in het Midden-Oosten wil per se dat de 32-jarige Brit meedoet en volgens het Britse ­Cycling Weekly willen ze zelfs twee miljoen euro schenken aan Froome om hem te overtuigen.

Het zou in ieder geval opmerkelijk zijn als Froome van start gaat in de Giro. De combinatie Giro-Tour is in deze tijden niet echt succesvol. De Colombiaan Nairo Quintana viel dit jaar volledig door de mand in de Tour en dat was volgens hem te wijten aan zijn Giro-deelname. Toch wordt het gerucht door Team Sky niet ontkend. “Er is nog niks beslist”, zegt ploegleider Servais Knaven. “We hebben deze week een vergadering waarop dat zal besproken worden. (Froome is daar zelf niet bij, nvdr.). Dat er door het WK voetbal in Rusland een extra week tijd is tussen Giro en Tour is natuurlijk geen nadeel. Bovendien begint de Giro in het zuiden van Israël. Ook de temperaturen zouden dan gunstig zijn.”

De Giro eindigt op 27 mei, de Tour start op 7 juli. Er zitten dus zo’n veertig dagen tussen beide grote ronden.

De organisatie van de Giro zou het routeschema zo’n twee weken geleden al naar Sky hebben opgestuurd. Manager David Brailsford besprak dit met Tim Kerrison, de trainer van Froome. Die denkt dat een combinatie ­Giro-Tour in 2018 mogelijk is, gesterkt door de dubbele zege dit jaar in de Tour en de Vuelta.

Toch blijft het opvallend dat Froome een vijfde eindzege in de Tour – waardoor hij ­mederecordhouder zou worden naast Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard ­Hinault en Miguel Indurain – zou hypothekeren met een deelname aan de Giro. Het is trouwens van 1998 geleden met Marco Pantani dat er nog een renner Giro en Tour won in hetzelfde jaar.

LEES OOK: Zoek volgend jaar niet langer naar het zwarte klimtreintje: Team Sky neemt afscheid van iconische outfit

Videoboodschap

Morgen wordt in Milaan de 101ste editie officieel voorgesteld. Nibali, Aru en uittredend winnaar Dumoulin zullen aanwezig zijn, Froome niet. “Maar we hebben nog een belangrijke mededeling te onthullen met betrekking tot de deelnemers”, zegt Mauro Vegni, directeur van RCS Sport. Volgens ­Cycling Weekly zal de organisatie tijdens de presentatie een videoboodschap van Froome laten zien waarin hij zijn deelname aankondigt.

Corrigeer