Iedereen in Brussel op scherp voor protestmars tegen “politiegeweld”

Brusselse politie op scherp: woensdag opnieuw risico op rellen

Brusselse politie op scherp: woensdag opnieuw risico op rellen

Volgens de “progressieve groeperingen” die oproepen tot een manifestatie morgen, gebruikte de Brusselse politie “disproportioneel geweld” tijdens de voorbije rellen in de hoofdstad. Foto: Photo News

Brussel -

Het houdt niet op in Brussel. Het gebroken glas van de vorige betoging is nog niet opgeruimd, of de volgende ‘risicobetoging’ dient zich al aan. “Progressieve groeperingen” hebben opgeroepen om woensdag te manifesteren tegen “het politiegeweld van de voorbije weken”. Maar veiligheidsbronnen vrezen dat deze nieuwe betoging net zal uitdraaien op geweld tégen de politie. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) beraadt zich over eventuele maatregelen om een nieuwe escalatie te voorkomen.

De afgelopen betogingen in Brussel liepen uit de hand door toedoen van de politie. Dat is de mening van de beweging Campagne Stop Répression, die een aantal “progressieve en antikapitalistische groepen” omvat. “De ordediensten gebruikten disproportioneel geweld tegen de feestende Marokkaanse supporters”, klinkt het op de Facebookgroep over de eerste rellen van 11 november, na de wedstrijd Marokko-Ivoorkust. “Het geweld van enkele jongeren dat daaruit volgde, is te verklaren door het feit dat die jongeren op alle niveaus gediscrimineerd worden. Ze hebben geen goede socio-economische vooruitzichten, stoten op repressie van de politie en op racisme dat gebanaliseerd wordt.”

En dat politiegeweld moet aan de kaak gesteld worden, vindt de beweging. “Vandaar een oproep om woensdag te betogen. Op het Rouppeplein, om 18.30 uur.”

Ook N-VA-ministers Theo Francken en Jan Jambon krijgen nog een veeg uit de pan. De eerste omdat hij volgens het pamflet oproept tot een “vreemdelingenpolitie”. De laatste omdat hij een samenscholingsverbod zou willen voor een “bepaald type jongeren”. Het pamflet eindigt met de vraag aan de politie om op de achtergrond te blijven en geen geweld te provoceren.

Orders afwachten

“Allemaal heel onrustwekkend”, zegt een welingelichte bron. “We vrezen net dat er geweld tegen de politie uitgelokt zal worden. Deze groep staat net daarom gekend bij de ordediensten. Ook de burgemeester is op de hoogte van de risicobetoging. Bij de politie wachten ze zijn orders af.”

Burgemeester Close liet gisteren verstaan dat hij nieuwe rellen niet zal tolereren. “De burgemeester zal koelbloedig en vast beraden optreden. Dinsdag overlegt hij met de politie om de risico’s in te schatten”, zegt zijn woordvoerster Wafaa Hammich.

In goed twee weken tijd is het in Brussel nu al drie keer tot zware rellen gekomen. Eerst met de Marokkaanse supporters, dan met de fans van YouTube-fenomeen Vargasss92, en vorige zaterdag nog tijdens een betoging tegen slavernij in Libië. Bij die laatste betoging trad de politie snel op en werden uiteindelijk 71 mensen opgepakt. Goed een derde kwam uit de streek van Aalst, en mogelijk ook uit Denderleeuw en Ninove, de rest was van Brusselse komaf. Slechts vier personen zullen uiteindelijk vervolgd worden voor geweld.

Corrigeer

NIEUWS