Wim De Vilder praat vrijuit in ‘Die Huis’: “Vroeger mochten we geen kinderen hebben. En nu is het te laat”

Wim De Vilder praat vrijuit in ‘Die Huis’: “Vroeger mochten we geen kinderen hebben. En nu is het te laat”

“De grootste hindernis in mijn jeugd was dat ik nooit kinderen zou hebben. Dat was een enorme berg waar ik over moest.” Wim De Vilder (48), nieuwsanker bij Het Journaal, praat in Die Huis over dat stuk van zijn leven waar hij meestal over zwijgt: zijn jeugd als tiener die “anders” was, zijn man Stefaan en zijn ­leven zonder kinderen.

Betrouwbaar en hartelijk, maar ook een tikkeltje gereserveerd: zo kennen de kijkers van Het Journaal “hun” nieuwsanker Wim De Vilder. In Die Huis krijgt De Vilder van Eric Goens de vraag in welke mate de mens De Vilder op het anker lijkt. Volgens De Vilder heeft zijn gereserveerdheid deels met zijn jeugd te maken, toen snel duidelijk werd dat hij homo was: “Je zit in een wereld waarin blijkt dat je niet bent als andere mensen. Dan ga je wel binnen de lijnen lopen om er vooral bij te horen, om niet afgewezen te worden. Dat is nog altijd een van mijn grootste angsten, uitgesloten worden.” De Vilder zegt dat hij in een warm gezin opgroeide, maar dat ook zijn familie moest wennen aan het idee: “In het begin was ik echt het buitenbeentje. Ik zie ook een enorm verschil met nu en de jaren tachtig. Toen was het een afwijking. Ik ben wel groot geworden in die periode. Andere jongeren hadden het gevoel uit te breken en rebels te zijn, bij mij was het veeleer het omgekeerde.”

Altijd verantwoorden

Wim De Vilder trouwde in 2013 met zijn vriend Stefaan, met wie hij toen al twintig jaar samen was. Stefaan was een vriend van Wims broer. “Hij vertelde aan mijn broer dat hij eigenlijk op jongens viel. Toen zei die: Ik ken er nog zo één. Dan is er afspraakje opgezet. Het was niet echt liefde op het eerste gezicht, het is gestaag blijven groeien. Ik heb me heel lang afgevraagd: Hoe weet ik nu of hij de juiste voor me is? Waarschijnlijk is iemand de juiste als hij of zij de persoon is met wie je alles wil delen, wat je ook meemaakt. Als die persoon ook jouw partner is, zit je goed. Bij mijn man is dat het geval.”

Dat De Vilder geen kinderen heeft, is deels het gevolg van de tijdgeest. “Toen ik jong was, ontdekte ik voor mezelf al dat ik een lichtjes ander ­leven zou leiden dan de meeste van mijn klasgenoten. Dat ik nooit kinderen zou hebben, was de grootste hindernis. Ik zeg vaak tegen mijn man: Wij zijn de laatste generatie mannenkoppels voor wie het niet evident is kinderen te hebben, voor ons is het net te laat. Twintig, dertig jaar geleden was er geen sprake van kinderen als je homo was. Terwijl de mensen me nu soms vragen waarom ik geen ­kinderen heb. Eigenlijk moet ik me daar een beetje voor verantwoorden, terwijl ik er geen mócht hebben. Nu mag het wel, maar is het te laat. We hebben wel petekinderen en er zijn vrienden die ons gevraagd hebben of we voogd wilden zijn van hun kinderen. Dat is een enorme blijk van vertrouwen.”

INFO

Die Huis

Eén, 20.40 uur

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees