Traject Burgstraat - Pensionaatstraat ingefietst

Fietssnelweg tussen Gent en Antwerpen: alweer 1,64 kilometer erbij

Fietsen van Gent naar Antwerpen? Het moet zo goed als haalbaar zijn tegen eind 2018. Niet in rechte lijn van het Sint-Baafsplein naar de Meir natuurlijk, maar wel tot op mekaars grondgebied, langs de spoorlijn van Gent-Dampoort tot Zwijndrecht. Dinsdagochtend kwam er met de opening van het stukje tussen de Burgstraat in Destelbergen en de Pensionaatstraat in Lochristi alweer exact 1,64 km fietscomfort bij. Burgemeesters Marc De Pauw (Open VLD), Yves Deswaene (Open VLD), provinciale gedeputeerden Peter Hertog en Sander Vercamer en sportieve schepenen Elsie Sierens, Jean-Pierre Raman en Fréderic Droesbeke voelden het kersverse asfalt onder de wielen.

Het fietssnelwegtracé F4 tussen Gent en Antwerpen, een initiatief van de provincie Oost-Vlaanderen, nadert met het stukje op het grondgebied Lochristi-Destelbergen zijn voltooiing. Wie de volle 46 km langs de spoorlijn L 59 wil fietsen, botst nog op twee missing links: een stukje tussen Beveren en Zwijndrecht, en een klein stukje tussen de Burgstraat in Destelbergen en de Alfons Braeckmanlaan in Sint-Amandsberg. Wanneer een onteigeningsprobleem ter hoogte van de Schaessestraat is opgelost, zal dit deel in 2018 gerealiseerd worden. Ook aan het station van Lokeren en Sint-Niklaas moeten nog optimaliseringswerken worden uitgevoerd.

Tegen eind volgend jaar zal de volledige route F4 Gent-Antwerpen in elk geval bewegwijzerd en befietsbaar zijn, zij het met enkele omwegen. Letterlijk de hele tijd langs de spoorweg fietsen lukt natuurlijk niet: af en toe wordt er noodgedwongen gekozen voor een kort verbindingswegje door een woonwijk.

De Provincie Oost-Vlaanderen financiert de fietssnelweg voor 60%, de Vlaamse Overheid past 40% bij, en de respectieve gemeenten zorgen voor de beschikbaarheid van de gronden. Na oplevering van het fietspad worden ze er ook eigenaar van. Het pas geopende traject van 1640 meter tussen Destelbergen en Lochristi was goed voor een investering van 338 361 euro.

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio