Deze EU-lidstaten zijn belastingparadijzen volgens Oxfam

Deze EU-lidstaten zijn belastingparadijzen volgens Oxfam

Foto: ISOPIX

De zwarte lijst met belastingparadijzen waaraan de Europese Unie werkt, zou ook minstens 4 lidstaten moeten bevatten als Europa de eigen criteria zou toepassen. Dat stelt Oxfam dinsdag in een persbericht. Het gaat dan om Nederland, Ierland, Luxemburg en Malta. De ngo identificeerde daarnaast minstens 35 landen, geen lidstaten van de EU, die op de lijst zouden moeten komen.

Volgens Oxfam zullen de belangrijkste belastingparadijzen waarschijnlijk niet voorkomen op de officiële zwarte lijst, die het volgende week verwacht. “Dit is het gevolg van politieke druk, binnen en buiten de EU”, klinkt het.

De organisatie wijst erop dat voor de lijst 92 landen en andere rechtsgebieden worden geanalyseerd. Zo wordt onder meer gekeken naar belastingtransparantie en -beleid dat grootschalige winstverschuivingen stimuleert, luidt het. “Maar de EU past deze criteria niet toe op haar eigen lidstaten. Dat betekent dat grote belastingparadijzen zullen ontbreken op de officiële lijst”, aldus Oxfam.

Zwarte lijst belastingparadijzen

De ngo paste in een rapport de EU-criteria toe op de 92 landen die de EU onderzoekt, maar ook op de 28 EU-lidstaten. Daaruit blijkt dat behalve 35 niet-EU-landen, ook de vier lidstaten Ierland, Luxemburg, Nederland en Malta op de lijst moeten komen.

“Ons rapport laat zien hoe een zwarte lijst van belastingparadijzen eruit zou zien als de EU haar criteria objectief zou toepassen, vrij van politieke druk”, aldus Maaike Vanmeerhaeghe, belastingexpert bij Oxfam. “Het hele proces is echter omgeven door geheimhouding, waardoor burgers in het duister tasten en belastingparadijzen hun politieke en economische invloed kunnen gebruiken om niet op de zwarte lijst voor te komen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees