Mama

Gentse babywinkel Bollebuik begint met ‘kolfkamer’

Een borstkolf passen voor u ze koopt? In deze winkel is er een aparte 'kolfkamer' voor

Een borstkolf passen voor u ze koopt? In deze winkel is er een aparte 'kolfkamer' voor

Zaakvoerster Jo-Ann Vandermeiren: “Zo’n kolfapparaat is heel persoonlijk, maar tot nog toe moest je het ‘blind’ kopen” Foto: fvv

Gent - Babyzaak Bollebuik in Mariakerke komt met een opmerkelijk initiatief: een ‘kolfkamer’. Vrouwen die borstvoeding geven, kunnen er verschillende kolfmachines testen voor ze er eentje kopen.

Kolfmachines ‘passen’ of proberen alsof ze kleding of schoenen zijn. In de vernieuwde baby- en kinderzaak Bollebuik op het Maurice Claeysplein in Mariakerke vinden ze het evident.

“Nu moeten vrouwen hun kolfmachine nog kopen op goed geluk”, zegt zaakvoerster ­Jo-Ann Vandermeiren. “Nochtans is zo’n apparaat heel persoonlijk. De sterkte van de motor, de keuze voor een enkelvoudige of dubbelzijdige kolf ... Alles hangt af van het lichaam van de mama.”

Groot en lomp

Vandermeiren haalde de mosterd bij Boobs-’n-Burps, de borstvoedingswinkel op de Martelaarslaan die vorige zomer de deuren sloot. “Dat veroorzaakte een schokgolf op de sociale media”, aldus Vandermeiren. “Vrouwen wisten niet meer waarheen. Nochtans wint kolven aan populariteit. Want ook vrouwen die borstvoeding geven, willen wel eens kunnen buitenkomen.”

Kolfmachines worden door het ziekenfonds goedkoop verhuurd, maar steeds meer vrouwen kiezen ervoor een eigen machine te kopen. Je betaalt er gemiddeld 200 euro voor. “Huurapparaten zijn echter vaak zeer groot en lomp”, zegt klant Hannelore Scichelbou (36). “Ik combineerde borstvoeding met werken en had een discrete kolf nodig.”

Om de drie maanden organiseert Bollebuik infosessies over borstvoeding en kolven.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees