Antwerp-coach Laszlo Bölöni krijgt zware voorwaardelijke sanctie na tirade tegen scheidsrechter

Brussel - De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft de uitspraken van Antwerp-trainer Laszlo Bölöni na de thuiswedstrijd tegen Standard bestraft met een zware voorwaardelijke sanctie.

De Roemeense coach van de Great Old kreeg dinsdag een boete van 2.500 euro en een schorsing van twee weken, "waarbij zowel aan de schorsing als aan de boete uitstel wordt verleend". "De verklaringen van Bölöni suggereren een actieve bevoordeling door het scheidsrechterskorps onder een georkestreerde druk van clubs. Daardoor oefent Bölöni op zijn beurt zelf een zekere druk op de scheidsrechters uit", laat commissievoorzitter Hubert Poncelet optekenen. "Dergelijke verklaringen, die zonder enig materieel bewijs de integriteit van de scheidsrechter in het gedrang brengen, moeten worden bestraft. De vrijheid van meningsuiting moet wel degelijk worden gegarandeerd, zonder dat dit een vrijgeleide mag worden om de spelregels aan te tasten. De neutraliteit van de scheidsrechter mag er niet door beschadigd worden."

Volgens het Bondsparket trok Bölöni na de match op de twaalfde speeldag de integriteit van scheidsrechter Bram Van Driessche in twijfel. Van de interviews werd een proces-verbaal opgesteld. Op basis van een nieuwe bondsregel, ingevoerd op vraag van de Pro League om de scheidsrechter te beschermen, ging de Geschillencommissie over tot de disciplinaire vervolging. Bölöni kreeg al een boete van 5.000 euro opgelegd door de Pro League.

Bölöni kreeg het tijdens het duel op 26 oktober meermaals aan de stok met Van Driessche. In de 63e minuut trapte de 64-jarige Roemeen een tweede bal op het terrein. Voor Van Driessche, die Bölöni al had gewaarschuwd, was de maat vol. De coach van de Great Old mocht tussen zijn supporters plaatsnemen in de tribunes van het Bosuilstadion. Voor zijn gedrag aan de zijlijn kreeg hij al een boete van 1.000 euro, waarvan 500 euro met uitstel.

Corrigeer