Man vrijgesproken van home-invasion bij notaris, “want ijzeren staaf met DNA is gestolen”

Man vrijgesproken van home-invasion bij notaris, “want ijzeren staaf met DNA is gestolen”

Foto: Belga

Avelgem -

De Waalse twintiger die verdacht werd van de home-invasion bij een Avelgemse notaris is vrijgesproken omdat er onvoldoende bewijzen zijn. Hij beweert dat de ijzeren staaf met zijn DNA die tijdens de overval gebruikt werd, bij hem thuis werd gestolen. De rechter volgde zijn verhaal.

De vier daders van de home-invasion bij notaris Bernard Denys lopen nog vrij rond. Het viertal werd in februari vorig jaar op heterdaad betrapt door de notaris toen ze in het notariaat de brandkluis met een slijpschijf probeerden open te breken. Ze keerden zich tegen de notaris omdat die aan het filmen was. Een getuige die de notaris ter hulp schoot, kreeg ook slagen, waarna de overvallers op de vlucht sloegen met een beperkte buit van 3.500 euro en twee gsm’s.

Onvoldoende bewijzen

Door een achtergelaten ijzeren staaf kwamen de speurders via DNA terecht bij Salvatore T. uit La Louvière, een twintiger met zware criminele feiten op zijn kerfstok. Via T. konden nog drie anderen opgepakt worden, maar tegen het trio was nooit voldoende bewijs om ze aan te houden. Het onderzoek bracht ook geen andere bewijzen op dat T. betrokken was bij de overval. Daarom vroeg het parket de buiten vervolging. De raadkamer vond dat er wel voldoende bewijzen waren en verwees de zaak door naar de correctionele rechtbank. Op het proces hield het parket zich bij zijn stelling en werd geen straf gevorderd. T. bleef hardnekkig ontkennen en hield vol dat de ijzeren staaf bij hem werd gestolen.

Gehoorschade

De drie rechters van de correctionele rechtbank oordeelden dat er onvoldoende bewijzen zijn dat T. betrokken is bij de home-invasion en sprak hem vrij. De notaris liep door de slagen van zijn overvallers gehoorschade op, maar nu de enige verdachte is vrijgesproken, vervalt de eis voor schadevergoeding. Voor de slachtoffers loopt de rechtszaak dus op een sisser af. “Deze uitspraak is niet evident voor mijn cliënten na zo’n ingrijpende gebeurtenis. Het is gemakkelijker om te verwerken als alle daders gevat en gestraft zouden worden”, zegt Vallery Declercq, advocate van de notaris. Het is mogelijk dat er beroep wordt aangetekend tegen het vonnis. “In overleg met mijn cliënten ga ik dat beslissen. Als slachtoffers kunnen we dat ook alleen maar op burgerlijk vlak.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio