Gezin zonder verzekering blijft optimistisch na verwoestende brand

Brand draait uit op rechtszaak over verzekering

Brand draait uit op rechtszaak over verzekering

Nancy en haar gezin zijn alles kwijt na de verwoestende brand. Foto: hsb

Tielt-Winge -

2,5 maand na de brand aan de Heuvelstraat in Tielt-Winge heeft huurster Nancy Uyttebroeck nog geen duidelijkheid over de terugbetaling door de verzekering. Ze moet de doorgangswoning waar ze met haar gezin verblijft, bijna verlaten.

Op 11 september om 2 uur brak de brand uit. In geen tijd stonden drie woningen in lichterlaaie. Drie gezinnen van in totaal vijftien personen verloren hun huurwoning. Wat het nog erger maakte, was dat de bewoners van zeker twee van de woningen geen brandverzekering hadden. Niet omdat ze die niet wilden, maar omdat ze die, naar eigen zeggen, niet kregen, omdat hun woning niet in orde was. Er zouden problemen geweest zijn met de elektriciteit.

Discussie

“De verzekeringen blijven discussiëren”, zegt Nancy. “Bijvoorbeeld over welke verzekering nu moet betalen. Ik heb samen met één van mijn buren ook een advocaat onder de arm genomen over het feit dat wij geen brandverzekering hadden. Dat was niet onze fout, maar we zijn daar nu wel het slachtoffer van. Daar zal dus nog een rechtszaak van komen.”

Burgemeester Rudi Beeken die in het verleden al optrad als advocaat van de eigenaar, werd nog niet gecontacteerd door zijn vroegere cliënt. Wel weet hij dat er voorlopig niets mag veranderen aan de woningen, tot het onderzoek is afgerond. “Wat opmerkelijk is, want normaal wordt een huurovereenkomst in geval van een zware brand automatisch van rechtswege ontbonden. De eigenares krijgt geen huur meer en mag niets aan de panden doen. Voor haar is dit een verlies van tijd en geld, waarvoor ze ook juridische stappen kan ondernemen”, zegt Beeken.

Huisjesmelkerij

Er zou een brief gericht zijn aan de procureur met de vraag te onderzoeken of er sprake was van huisjesmelkerij. Maar de burgemeester weet niet of daar gehoor aan werd gegeven. Wel bevestigt hij dat de vorige huurder van de woningen, het sociaal verhuurkantoor, niet meer wilde huren omdat de huizen niet in orde waren. “Maar dat ging niet over brandveiligheid, wel over het enkele glas in de panden”, zegt Beeken.

Intussen dringt de tijd voor de voormalige huurders. Zonder een uitbetaling van een verzekering is het voor hen moeilijk om weer wat op te bouwen. Het gezin van Nancy woont voorlopig in een doorgangswoning in Glabbeek. “Daar zijn we heel dankbaar voor”, zegt Nancy. “Maar op 10 december moeten we eruit. Ik zou misschien een sociale woning kunnen krijgen, maar pas vanaf 1 februari 2018. Midden december krijg ik daarvan de bevestiging.”

Tussen 10 december en 1 februari 2018 zoekt Nancy nog opvang. “Maar ik blijf positief en denk dat het wel zal lukken om een oplossing te vinden.”

Er is ook goed nieuws voor de gezinnen, want zanger Sammy Moore en zijn manager Alain Wouters hebben na lang zoeken een datum en locatie gevonden voor een benefiet voor de gedupeerden. Die benefiet zou plaatsvinden op 17 februari 2018 in Sportoase Rotselaar.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio