Bijzondere bus geldt voortaan als woon-werkverkeer en wordt dus terugbetaald

Bijzondere bus geldt voortaan als woon-werkverkeer en wordt dus terugbetaald

Er varen al twee bussen op het zuidelijke traject naar Hemiksem. Foto: kps

Antwerpen / Kruibeke / Hemiksem -

Werknemers die met een waterbus naar het werk gaan, hebben recht op een terugbetaling van hun woon-werkverkeer. Dat heeft de Nationale Arbeidsraad gisteren aan minister Kris Peeters geadviseerd.

Brussel en Vilvoorde zijn sinds 2013 via het Zennekanaal verbonden door een waterbus. Dit jaar begon ook Antwerpen met waterbussen om via de Schelde de drukke Antwerpse Ring wat te ontlasten.

Momenteel varen er al twee waterbussen op het zuidelijke traject naar Hemiksem. Volgend jaar komen er daar nog eens twee bij op het traject noordelijk van de Scheldestad.

Maar hoe zit dat met de regeling rond het woon-werkverkeer? Wie bijvoorbeeld met de auto, de trein of met de fiets naar het werk komt kan daarvoor vaak een terugbetaling krijgen van de werkgever of kan de kosten deels als werkingskosten inbrengen in de belastingaangifte.

“Er was onduidelijkheid over of die bussen onder de regels van vergoeding van woon-werkverkeer vallen”, zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V). “Ik heb daarom een advies gevraagd aan de Nationale Arbeidsraad. Die is van oordeel dat woon-werkverkeer met waterbussen, net zoals met ander openbaar vervoer, vergoed moet worden.” Belangrijkst is dus dat volgens de Arbeidsraad een waterbus valt onder ‘openbaar vervoer’.

Peeters is dan ook opgetogen over het advies. “Waterbussen worden steeds interessanter. Nu duidelijkheid bestaat over de terugbetaling zie ik verdere groeimogelijkheden voor woon-werkverkeer over het water.”

Ook de Antwerpse havenschepen Marc Van Peel (CD&V) is tevreden met het advies “waarop reeds lang werd gewacht”. “Maandelijks stappen gemiddeld 14.000 passagiers op de waterbus in Antwerpen. Verschillende reizigers gebruiken voor deze snelle woon-werkverplaatsing nu al hun persoonlijk abonnement. We merken ook interesse bij de bedrijven en zijn met verschillende onder hen in onderhandeling. Voor de werkgevers, die vaak hebben gewacht met de aankoop van abonnementen voor hun werknemers, is er nu duidelijkheid over de terugbetaling.”

Gisteravond was nog onduidelijk of ook Financiën al op de hoogte was van het advies van de Arbeidsraad. Volgens Peeters betekent het advies sowieso dat de werknemer in 2018 op zijn belastingbrief de kosten kan inbrengen onder ‘openbaar vervoer’.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees