Bekerfinale in volleybal wordt tóch gespeeld (ook al is ruzie nog altijd niet uitgepraat)

Bekerfinale in volleybal wordt tóch gespeeld (ook al is ruzie nog altijd niet uitgepraat)

Roeselare won vorig jaar de bekerfinale van Maaseik Foto: VDB

Vanavond worden de heenmatchen van de halve finales van de beker gespeeld, en de uiteindelijke winnaars spelen daarna de finale. Nogal wiedes? Niet in het Belgische volleybal, waar momenteel een zwaar dispuut om macht en centen woedt tussen de federatie en de topclubs. Maar in tegenstelling tot de geruchten gaat de bekerfinale dus wél door, ook al is de zaak nog niet uitgepraat.

Al anderhalve maand wordt onder vier ogen overleg gevoerd tussen Guy Juwet, de nieuwe voorzitter van de na­tionale federatie, en Philippe Boone, voorzitter van de Liga, de belangenvereniging van de topclubs. “Als grote jongens”, zegt Boone. “Het is niet langer een zandbak.” Waarmee een einde moet komen aan een ­hatelijk dispuut om macht en centen, dat ertoe leidde dat ­teleurgestelde spelers en coaches van hun club moesten thuisblijven van de Volleyproms en dat de jaarlijkse ­Supercup werd geschrapt.

“Ik ben overtuigd dat we het dispuut binnenkort achter ons kunnen laten”, aldus Juwet.

Boone spreekt hem niet tegen, maar ontkent evenmin dat ze nog flinke klippen te ronden hebben. “We weten waar we naartoe moeten, maar we zijn die weg nog niet ingeslagen. Volgende week worden de gesprekken voortgezet.”

De discussie over de beker zal op die gesprekken echter (nog) niet ter sprake komen. “Die problematiek is als een rode vod voor de neus van de stier”, aldus Boone. “Het heeft geen zin om nu met die vod te gaan zwaaien. We kwamen overeen om de discussie on hold te zetten tot na de finale, om dan in alle sereniteit een vergelijk te zoeken.”

Een paar maanden geleden opperde de Liga-voorzitter nog dat het hem fair leek om 80 procent van de winst van de bekerfinale opzij te leggen voor de deelnemende ploegen. Iets wat bij de federatie op gefronste wenkbrauwen werd onthaald. “We kunnen het echt niet maken om de finalisten een bom cash te bieden”, stelt Guy Juwet. “Het klopt dat we er geld aan verdienen, maar dat spenderen we aan onze nationale ploegen en aan de werking van de Volleybalschool. Iets waar de clubs mee van profiteren.”

“De bekerfinale levert een winst van pakweg 80.000 euro op”, zegt Boone. “Wij claimen dat geld niet, ook al zijn het de deelnemende clubs die ervoor zorgen dat er geld wordt verdiend aan de finale. En uiteraard willen ook wij sterke nationale ploegen en een goed functionerende ­Volleybalschool.” Maar als de Liga geen royaal deel van de winst claimt, wat wil ze dan wél? “Respect”, zegt Boone. “We willen betrokken worden bij het beleid.”

West-Vlaams en Limburgs burenduel

De bekerfinale wordt op 18 februari sowieso een confrontatie tussen een West-Vlaamse en een Limburgse club: in de ene halve finale gaat Roeselare in duel met herfstkam­pioen Menen, in de andere Maaseik met Achel, de nummer één uit de Liga B die al twee jaar de promotie weigerde en die in de kwartfinales Amigos Zoersel opzij zette.

Programma vanavond: halve finales (heen) 20.00 uur Menen-Roeselare 20.30 uur Achel-Maaseik (terugwedstrijden op 13 december)

Corrigeer

Uitslagen & standen