Cuberdonverkoper Carl Demeestere over concurrent: “Ik had liever dat hij in zijn land bleef, waar hij thuishoort”

Pijnlijke nieuwe episode in Neuzekesoorlog: “Misschien was het erover. Maar ik ben géén racist”

Gent -

“Let op voor je portemonnee.” Met die woorden stuurt cuberdonverkoper Carl Demeestere twee jongeren naar zijn concurrent op de Groentenmarkt. Het filmpje op YouTube is een pijnlijke nieuwe aflevering in de Neuzekesoorlog. Het blijft niet bij één racistische quote. “Ik zou liever hebben dat hij in zijn land bleef, waar hij thuishoort.” Demeestere zegt dat hij geen racist is. “Misschien heb ik me te veel laten gaan.”

Een Duits meisje en een Nieuw-Zeelandse jongen die al couchsurfend door Europa reizen en vlogs of videodagboeken maken over hun avonturen, waren onlangs in Gent. Hoe dat nu precies zat met de Neuzekesoorlog, wilden ze weten. Dus trokken ze naar de verkopers Carl Demeestere en het concurrerende kraam, dat meestal wordt bediend door Younes Benzaza.

In het filmpje van het duo heeft Demeestere het, behalve over de Gentse snoepjes, vooral over zijn collega een paar meter verder op het plein. “Hier is een competitie”, zegt hij in het Engels. “Met iemand van de Noord-Afrikaanse regio. Ken je dat soort mensen? A piece of shit in two shoes.”

Demeestere zegt dat hij liever zou hebben dat de concurrent in de Neuzekesoorlog “in zijn eigen land zou wonen, daar waar hij thuishoort”. Over de snoepen heeft hij het ook. “Ze zijn gemaakt van onder meer Arabische gom. Toch iets goeds van de Arabieren.”

“Geen mens maar beest”

Als de jongeren aanstalten maken om verhaal te halen bij het kraam van Benzaza, zegt Demeestere dat ze “op hun portemonnee moeten letten”.

De cuberdonverkoper herinnert zich het gesprek met de twee jongeren, maar zegt dat hij niet wist dat ze hem aan het filmen waren. Laat staan dat het op het internet zou verschijnen.

“Misschien heb ik me wat laten gaan”, verdedigt hij zich. “Het is er wat over. Maar ik word constant uitgedaagd door mijn collega.”

Demeestere ontkent stellig dat hij een racist is. “Ik besef dat je die stempel tegenwoordig snel krijgt. Maar ik ben het niet. Ik werk aan mijn kraam elke dag samen met allerlei nationaliteiten. Ik respecteer iedereen en ieders mening.” Hij noemde zijn collega in de vlog weliswaar “geen mens maar een beest”. Demeestere: “Daarmee verwijs ik naar het incident van deze zomer, toen hij een emmer water over me keilde en mij een hond noemde.”

Younes Benzaza was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. In het filmpje zegt hij dit: “Fysiek staan we hier op enkele meters van elkaar. Maar mentaal zijn we mijlenver van elkaar verwijderd.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees