Mysterieuze dood van kleuterjuf Esther (29) opgelost: geen wanhoopsdaad, geen kwaad opzet

Mysterieuze dood van kleuterjuf Esther (29) opgelost: geen wanhoopsdaad, geen kwaad opzet

Foto: gn/rr

Gent / Stekene -

Geen wanhoopsdaad. Geen kwaad opzet. Een jammerlijk ongeval met een goederenlocomotief is kleuterjuf Esther Saman (29) fataal geworden.

“Ik weet nog altijd niet wat mijn dochter is overkomen”, zei de mama van Esther ­Saman uit Stekene ons dinsdagnamiddag nog. Maar enkele uren later kon het Gentse parket meedelen dat de 29-jarige juf van de derde kleuterklas in het Gentse Sint-Pietersinstituut volgens alle beschikbare aanwijzingen overleden is na een aanrijding door een goederenlocomotief. Een machinist had in de vroege ochtend van zondag 19 november haar lichaam opgemerkt in de sporen onder het viaduct van de fly-over in Ledeberg.

Het is niet duidelijk waarom Esther zich die nacht of vroege ochtend op de sporen bevond. De meest waarschijnlijke hypothese is dat zij na een avondje uit te voet de spoorlijn probeerde over te steken.

Donkere omweg vermijden

Omwonenden zeggen dat jongeren wel vaker de vrij steile spoorberm opklauteren. “Ze doen dat om een stuk weg af te snijden”, zegt iemand die vlak bij het viaduct in de Frans de Mildreef woont. “We hebben dat al verschillende keren gemeld aan de politie. Die zeggen dan ze dat ze er hekken zullen plaatsen, maar dat is nog altijd niet gebeurd.”

Het is inderdaad een levensgevaarlijke plek: er liggen vier spoorlijnen naast elkaar en die kennen ook ’s nachts een druk goederenverkeer. Maar misschien wou Esther Saman die nacht de langere en ook verlaten, aardedonkere omweg langs de Frans de Mildreef vermijden.

Graffiti

Alle betonnen pilaren van het viaduct zijn volgespoten met graffiti. Kende Esther ­Saman die plek? Misschien wel, want vroeger heeft ze haar creatieve talenten gebruikt om stencils van zichzelf te maken. Die sieren vandaag nog op verschillende plaatsen in Gent de muren.

Naast de sporen waar haar lichaam werd gevonden, liggen nu vijf bloemstukken. Van haar klasgenoten uit de kookles, van de collega’s van het zorgcentrum waar haar moeder werkt, van haar lief Bram. Een stil eerbetoon aan een enthousiaste juf en een bittere herinnering aan een ongeval dat nooit had mogen gebeuren.

Mysterieuze dood van kleuterjuf Esther (29) opgelost: geen wanhoopsdaad, geen kwaad opzet
Her en der op Gentse muren liet Esther graffiti van haar gezicht achter. Foto: if
Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio