Niemand is er gelukkig mee, maar toch krijgt seniorendorp met 103 luxeflats groen licht

De statige Villa Cock maakt volgend jaar plaats voor een nieuw seniorendorp. Foto: ies

Lokeren -

Een klein jaar nadat een eerste aanvraag voor de bouw van 183 assistentiewoningen werd geweigerd, heeft Park van Hillare nu toch groen licht gekregen van het stadsbestuur. Volgend voorjaar begint de bouw van 103 luxeflats voor senioren.

Nadat twee eerdere pogingen zijn mislukt, krijgen ontwikkelaars David Piron en dokter Dirk D'haese nu toch een vergunning om op het domein van de voormalige Villa Cock, een terrein van 26.000 vierkante meter tussen de Hillarestraat en de Eekstraat, een complex van 103 assistentieflats op te trekken. De ontwikkelaars baten in Lokeren al het Hof ter Clipsen uit.

De vergunning kon bij de oppositie in de Lokerse gemeenteraad op weinig begrip rekenen. “Het gebied is waterziek. In de jaren 1990 werd er nog een vergunning voor 31 appartementen geweigerd omdat de densiteit te hoog was. Nu komt er nog een veel groter verhaal”, aldus Groen-factieleider Björn Rzoska. “Ik vraag me af of hier wel een behoeftenstudie voor is gemaakt. Daarnaast merk ik dat er een hele reeks voorwaarden zijn opgelegd aan de bouwheer. Ik vraag me af wie al die voorwaarden zal controleren. Vooral wat waterhuishouding en mobiliteit betreft.”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Filip Liebaut (CD&V) wees erop dat het stadsbestuur ook niet dolgelukkig is met de gang van zaken. “Maar het gebied is nu eenmaal ingekleurd als woongebied. Ook wij moeten ons daar aan houden. We hebben het project zo klein mogelijk gemaakt en een pak voorwaarden opgelegd. Hadden we nogmaals geweigerd, dan bestond het risico dat de ontwikkelaars naar de provincie waren getrokken en in hoger beroep een veel groter project hadden gerealiseerd. Nu konden we als stad alles nog min of meer binnen de perken houden.”

Procedureslag

Namens de buurt reageert Romain De Clercq ontgoocheld. “We hadden ook tegen deze aanvraag bezwaar ingediend. Want 103 units blijft veel te veel. Bovendien gaat het hier niet louter om assistentiewoningen. Er zit ook een hele reeks ruime appartementen tot zelfs een penthouse van 158 vierkante meter tussen. Dit is dus een verkapt woonproject voor welgestelden, allicht vooral niet-Lokeraars. De goedkoopste flatjes van 50 vierkante meter zullen 150.000 euro kosten”, aldus De Clercq. “We konden nog in beroep gaan bij de deputatie, maar daarvoor moesten we een advocaat onder de arm nemen. De kapitaalkrachtige ontwikkelaars hadden er allicht ook wel op gehoopt dat de buren een procedureslag niet zouden zien zitten.”

Dokter Dirk D'haese reageert opgelucht. Hij is ervan overtuigd dat er, ondanks de leegstand in zijn ander project Hof ter Clipsen, nog altijd een markt is voor dit project. “De Vlaamse overheid stimuleert de bouw van serviceflats om de vergrijzing op te vangen. Bovendien is al 35 procent van de capaciteit ingenomen via inschrijvingen vooraf. In maart-april hopen we met de werken te beginnen.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio