Bitcoin rondt voor het eerst kaap van 10.000 dollar

Bitcoin rondt voor het eerst kaap van 10.000 dollar

Foto: REUTERS

De bitcoin heeft voor het eerst de kaap van de 10.000 Amerikaanse dollar gerond.

De koers van de virtuele munt blijft stijgen, nadat haar waarde in minder dan een jaar bijna vertienvoudigd was.

Een bitcoin kan verdiend worden door een programma te installeren op een computer die complexe berekeningen uitvoert, of kan je kopen en verkopen op gespecialiseerde websites. De koers van de bitcoin en andere digitale valuta is zeer wisselvallig, maar de laatste maanden gaat de waarde van de bitcoin door het dak.

Midden oktober was de bitcoin nog ongeveer 5.000 dollar waard, de helft van de waarde die ze woensdag heeft: de munt was 10.058 dollar (8.489 euro) waard in de vroege handel in Azië, blijkt uit de gegevens die het financiële agentschap Bloomberg verzamelde.

Wie in juli 2010 voor 50 dollar (ofwel zo’n 40 euro) aan bitcoins kocht, beschikte begin deze maand – toen de koers op 7.034 dollar stond – al over bijna 4,4 miljoen dollar (ofwel 3,78 miljoen euro). Nu is dat nog eens veel meer.

De Nederlander die zijn huis en zelfs het speelgoed van de kinderen verkocht om in de bitcoin te investeren, zal het zich dus niet beklagen.

Al is er ook hevige kritiek op de munt, vooral van financiële instellingen als banken of overheden, die haar niet kunnen controleren. Midden september zei Jaie Dimon, CEO van JPMorgan, dat de bitcoin “oplichting” was die zou “imploderen”. Het hoofd van Crédit Suisse, Tidjane Thiam, zei recent dat het “de definitie zelf van een bubbel” is.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees