NAVO waarschuwt: “Risico op oorlog is groter dan ooit door Rusland en kunstmatige intelligentie”

NAVO waarschuwt: “Risico op oorlog is groter dan ooit door Rusland en kunstmatige intelligentie”

De NAVO waarschuwt dat de dreiging voor een oorlog nu veel groter is dan vier jaar geleden.

“Het risico op een grote oorlog tussen meerdere landen is nu groter dan in 2013”, zegt Generaal Denis Mercier van de NAVO. De belangrijkste risicofactoren daarvoor zijn de groeiende militaire macht van China, kunstmatige intelligentie en de heropleving van Rusland. Zo kunnen technologie en kunstmatige intelligentie er bijvoorbeeld voor zorgen dat terroristen hun netwerken makkelijker kunnen uitbreiden.

Ook de klimaatverandering en groeiende ongelijkheid spelen een rol, zo staat in het recentste rapport van de NAVO. In dat rapport wordt de hand overigens ook in eigen boezem gestoken: de initiatieven van de NAVO om zich te versterken zouden een nieuwe wapenwedloop zoals ten tijde van de Koude Oorlog kunnen veroorzaken. Maar die versterking is dan weer een reactie op de meer offensieve houding van Rusland. Sinds dat land de Krim annexeerde in 2014 zijn de defensiebudgetten van NAVO-landen toegenomen.

Globale trends

De NAVO stelt iedere vier jaar zo’n rapport op. Daarin worden globale trends onder de loep genomen die mogelijk effect kunnen hebben op de organisatie. De NAVO zal komende lente ook nog een rapport publiceren waarin dieper wordt ingegaan op wat de NAVO kan en zou moeten doen om die globale trends het hoofd te bieden. “We moeten klaar zijn voor elk mogelijk scenario”, zegt Mercier nog.

NAVO-baas Jens Stoltenberg had begin september nog aangegeven dat de situatie op aarde in vergelijking met de voorbije 30 jaar nog nooit zo gevaarlijk is geweest als nu.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees