‘Potentieel gevaarlijke’ asteroïde scheert straks op een boogscheut langs de Aarde

‘Potentieel gevaarlijke’ asteroïde scheert straks op een boogscheut langs de Aarde

Themabeeld Foto: ss

Zaterdagnacht zal asteroïde 3200 Phaeton rond elf uur voorbij de Aarde scheren. Het gevaarte is half zo groot als degene die verantwoordelijk geacht wordt voor het uitsterven van de dinosaurussen. Nasa bestempelt de asteroïde als ‘potentieel gevaarlijk’.

“Met een diameter van ongeveer vijf kilometer is Phaeton de derde grootste ‘near-Earth’ asteroïde die te boek staat als ‘potentieel gevaarlijk’”, dat liet Nasa weten in een persmededeling. 3200 Phaeton zal op zo’n 10 miljoen kilometer van de Aarde passeren, een boogscheut in ruimtetermen. Niet zo dichtbij als hij in 1974 kwam, toen bedroeg de afstand amper vijf miljoen kilometer. Toch bestempelen de experts het gevaarte als “potentieel gevaarlijk”.

Ongewone vorm

De passage van de asteroïde zal dankbaar benut worden door wetenschappers die hopen dat ze er nu een duidelijk 3D-model van kunnen maken. “Dit zal de beste kans zijn voor radarobservatie van deze asteroïde en we hopen gedetailleerde beelden te kunnen maken.” Zo’n academisch onderzoek is alleen maar mogelijk omdat de asteroïde zo “dichtbij” de Aarde passeert.

Die beelden zouden de wetenschappers moeten helpen de echte aard van de asteroïde te ontdekken. Ze heeft namelijk eigenschappen van zowel een asteroïde als een komeet. Zo konden wetenschappers bij zijn laatste passage langs de Aarde vaststellen dat Pheaton een spoor van stof achterliet dat lijkt op de staarten van smeltend ijs die meestal bij een komeet gezien worden.

Ook de baan waarin Phaeton rond de zon draait, is bijzonder. Die lijkt erop te wijzen dat Phaeton ontstaan is tussen Mars en Jupiter, waar de meeste asteroïden vandaan komen. Kometen, en vooral de ijzige variant, stammen dan weer vaker van dieper in de ruimte, in de buurt van Neptunus.

Zelf kijken!?

Benieuwd naar de asteroïde? Volgens NASA is de asteroïde zichtbaar met een kleine telescoop. Op 16 december passeert ze dus voor het eerst, maar het gevaarte zou drie weken lang zichtbaar zijn. De ruimtevaartorganisatie heeft berekend dat de asteroïde het helderst zal zijn op 21 december.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees