Zevenhonderd leerlingen op straat voor veilige schoolpoort

Stekene -

Zevenhonderd leerlingen van basisschool Toermalijn in de Kerkstraat kwamen woensdagvoormiddag op straat. Ze vragen om na het invoeren van eenrichtingsverkeer in de straat meer gebruik te maken van de centrumparking.

 

Begin volgend jaar wordt de Kerkstraat vanaf de Sparrenhofdreef een fietsstraat met eenrichtingsverkeer weg van het centrum en een maximum toegelaten snelheid van 30 kilometer per uur. Het oudercomité en de directie van de school vrezen dat heel wat ouders alsnog hun kinderen zo dicht mogelijk bij de schoolpoort zullen afzetten, om vervolgens rechtsomkeert te maken om niet te hoeven omrijden.

Pleidooi voor centrumparking

Daarom kwamen de leerlingen woensdag op straat met zelfgemaakte spandoeken om de centrumparking aan te bevelen als alternatief. “Fietsers en voetgangers moeten zich nu letterlijk door het verkeer wurmen”, zegt Mathieu Verschraege van het oudercomité en de werkgroep Verkeersveiligheid. “Wanneer het eenrichtingsverkeer wordt ingevoerd, zal het een pak veiliger worden, op voorwaarde dat ouders zich niet keren in de straat. Daarom roepen we op om gebruik te maken van de parkeerplaatsen in het centrum, die op vijf minuutjes wandelen van de schoolpoort liggen. Dat zou de drukte 's ochtends en 's avonds enorm doen afnemen.”

Geen schoolstraat

“Met deze actie willen we vooral tonen hoeveel kinderen hier elke ochtend en avond passeren”, verduidelijkt schooldirectieteam Dirk Selis en Katelijne Baes. “Bij de start en het einde van de schooldag is het hier heel druk en we vragen zowel ouders als buurtbewoners om daar rekening mee te houden en de schoolomgeving dan zo veel mogelijk te vermijden met de auto.”

Het gemeentebestuur steunde de actie en voert het eenrichtingsverkeer in na een uitgebreide bevraging bij de buurt. “We gaan in mei een grondige evaluatie doen van de nieuwe situatie”, belooft burgemeester Stany De Rechter (GeBe).

Op de eerdere vraag om een schoolstraat in te voeren, waarbij de straat wordt afgesloten bij het begin en de start van de schooldag, wordt voorlopig niet ingegaan. “We gaan eerst het bestaande plan uitvoeren en dat kan na evaluatie eventueel nog bijgestuurd worden. Het principe van een schoolstraat kan niet op bijval van iedereen in de buurt rekenen.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio