Boer van aangereden koeien: “Hoe zijn mijn beesten in godsnaam zo ver kunnen afdwalen?”

De weide aan de Pastoor Steenssensstraat waar de koeien normaal graasden. Foto: google streetview

Sint-Niklaas / Beveren-Waas / Kruibeke -

Drie uitgebroken koeien zijn woensdagochtend na een wandeling van meer dan tweeënhalve kilometer aangereden door een trein in Nieuwkerken. De dieren trokken door velden en straten in Beveren, maar werden door niemand opgemerkt.

Het spoorverkeer tussen Antwerpen en Sint-Niklaas draaide vanaf 6 uur ‘s ochtends volledig in de soep. Een treinbestuurder die richting Gent reed, had ter hoogte van de overweg aan de Kwakkelhoekstraat in Nieuwkerken drie loslopende koeien aangereden. “Ze doken plots voor mij op”, verklaarde de machinist. “De dieren waren door hun zwarte vlekken in het donker amper zichtbaar.”

De koeien waren op slag dood en moesten met speciale kranen van de sporen gehaald worden. Dertig passagiers die op de trein zaten, werden door de brandweer geëvacueerd en met vervangbussen weggebracht.

Geschrokken of bronstig?

Voor veehouder Jan De Corte uit Kruibeke, de eigenaar van de koeien, is het nog altijd een raadsel hoe de beesten tot aan de spoorweg zijn geraakt. De koeien grazen namelijk op een weiland naast een woonwijk in de Pastoor Steenssensstraat in Beveren, ruim tweeënhalve kilometer ver van de plaats van de aanrijding. Tijdens hun wandeling moeten ze door verschillende straten en velden gestapt zijn.

“Omdat de wei van de koeien zo dicht tegen de huizen ligt, was ze extra goed afgemaakt”, vertelt De Corte. “Toch zijn ze erin geslaagd om uit te breken. Mogelijk zijn ze geschrokken door iets wat er op straat is gebeurd of was een van de dieren bronstig. Op zo’n momenten komt het kuddegevoel naar boven bij de koeien en gaan ze samen op stap. Een paar kilometer afleggen is voor hen geen enkel probleem. Ik vermoed dat ze dinsdagavond al ontsnapt zijn en tegen de ochtend aan de spoorweg zijn beland. Welk parcours ze precies hebben afgelegd, is voor mij voorlopig nog een groot vraagteken. Het blijft wel opmerkelijk dat niemand ze al die tijd heeft zien lopen en de hulpdiensten heeft gebeld.”

De treinsporen waren woensdag om 12 uur opnieuw vrijgemaakt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees