Achter de schermen van het Sportpladijs: zo vierde Ketnet zijn 20ste verjaardag

17.800 niet zo jonge jongens en meisjes deden woensdagavond de pannen van het dak van het Sportpaleis gaan. Of het Sportpladijs, zoals Samson dat zo mooi kan zeggen. De 20ste verjaardag van Ketnet zorgde voor onwerkelijke taferelen van springende volwassenen, nostalgische meezingpartijen en dolgelukkige gezichten. Nieuwsblad.be ging achter de schermen om de sfeer op te meten bij de helden van weleer.

“Nadat we twee keer enorm veel succes hadden bij concerten voor studenten, beseften we dat dit niet alleen voor kinderen geweldig kan zijn”, zo vertelt Gert Verhulst. “Het is een andere beleving. Samson en ik hebben echt even in de oude doos moeten kijken. Even terug het geheugen trainen, om helemaal mee te zijn met de klassiekers. ‘Wij willen voetballen’, ‘De Samsonrock’, ‘Ochtendgymnastiek’. Dat mag niet ontbreken voor dit publiek, hé. Vanavond geen enkel lied dat jonger is dan 10 jaar. Alleen pure nostalgie.”

Zelfs in de generieken.

Niet meer even wachten: W817 is wild enthousiast

“Je krijgt niet elke dag een aanbod om in een uitverkocht Sportpaleis te spelen, hé”, lacht Aagje Dom, bekend van haar rol als Jasmijn. De band met haar collega’s is duidelijk nog steeds zo hecht. “Dat is precies zoals fietsen. Er is echt niets veranderd tussen ons”, zo beaamt Danny Timmermans, Tom voor de fans. Wild enthousiast zit de cast van W817 naar elkaar te lachen, klaar voor hun comeback.

Achter de schermen van het Sportpladijs: zo vierde Ketnet zijn 20ste verjaardag
Foto: DBA

“Wekelijks, dagelijks spreken ze mij nog aan over mijn rol in W817. Ik vind het echt surreëel dat ze mij nu ‘hun tieneridool’ noemen”, vertelt Jenne Decleir, alias Carlo. Govert Deploige, Steve dus, is het er helemaal mee eens. “W817 heeft een echte cultstatus gekregen. Dit is écht geweldig.” De fans zijn er nog steeds helemaal klaar voor. “Zelfs door Nederlanders worden we nog altijd herkend”, vult Britt Van Der Borght, aka Zoë, aan.

“Er is geen enkel programma dat meer indruk op je maakt dan het allereerste dat je hebt gezien. En dat je ook nog eens geweldig vond”, zegt Aron Wade. “Ons publiek heeft nooit uitsluitend uit kinderen bestaan. Onze eerste reeks zat vol met “fuck”, “shit” en “pijpen”. Nadien was het “shuck” en “snip”. Maar deze generatie kan alles aan.” Als Akke zal hij bij elke twintiger, dertiger, veertiger en ouder in de zaal al van de eerste minuut een grote glimlach op hun gezicht weten te toveren. Met één simpele vraag: “Zal ik mijne lach nog eens doen?”

Spring het Sportpaleis in!

Ook de cast van Spring staat met zijn drieën te springen om nog voor één keer samen op het podium te staan. “Toen wij begonnen, waren we nog zo jong. Het was vakantiewerk, na de opnames gingen we terug naar school”, lacht Cara Van der Auwera, die Chantal speelde. “We hebben zelfs één keer gevraagd of we niet in de studio’s mochten blijven slapen. ‘Allee dan”, zei de concierge destijds. En dan zijn wij daar in de zetels blijven slapen. Zo jong waren we!” vertelt Damian Corlazzoli, die Xavier speelde. “Toen beseften wij dat niet dat het nu nog zo bekend zou zijn.” Totdat ze achttien weken lang op nummer één stonden in de Ultratop natuurlijk.

Achter de schermen van het Sportpladijs: zo vierde Ketnet zijn 20ste verjaardag
Foto: DBA

Jelle Cleymans, aka Evert, besloot al snel om toch mee te werken aan dit nostalgisch project. Ook al paste Katrijn (gespeeld door Anneleen Liégeois). “Maar ze zei meteen dat we enorm veel plezier moesten hebben, zodat we ons niet schuldig moesten voelen. Wij hebben met drie meteen toegezegd. Oké, wij willen ook andere dingen doen, want soms blijft zo’n serie ook aan je imago hangen. Maar ik ga mij niet druk maken daarover, als ik zo veel plezier eraan kan hebben.” Op één voorwaarde wel. Jelle Cleymans had één vereiste: “Als ik maar niet dezelfde kleren moest aandoen van tijdens de serie”, lacht hij.

Zoals ze het samen met het volledige Sportpaleis uit volle borst zingen: “Ik wil leven, ik wil vrij zijn. Ik wil op mijn eigen benen staan! Jong zijn duurt maar even! Alles mag niets moet!” Passender kan niet op een avond als deze.

Nostalgie tot het uiterste

Hun publiek was er meer dan klaar voor. Jong en oud. Iedereen was er. Ook de Ketnet-wrappers wilden de aftrap van het 20ste verjaardagsfeest uiteraard niet missen. En ze zagen dat het goed was!

Throwback Thursday in het Sportpladijs. Nog op 30 november, 4 december en 5 december.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees