Deze fan stal de show als lijnrechter in Mechelen-Genk, maar viel eerder al op met woede-uitbarsting

Luc Bosmans (40) was dé held van de avond tijdens de bekerwedstrijd tussen KV Mechelen en Racing Genk. Hij stal de show nadat hij vanuit de tribune moest opdraven als lijnrechter en tijdens de penaltyreeks de gemoederen probeerde te bedaren. Vijf jaar geleden wilde Bosmans nog stoppen als ref. Na enkele incidenten tijdens de provinciale wedstrijd tussen Wuustwezel en Gooreind sloegen bij hem de stoppen helemaal door.

LEES OOK: Ongeziene bekerklucht in KV Mechelen-Genk na blessure ref Dierick: “Is er een scheidsrechter aanwezig?”

Hilariteit alom woensdagavond in de bekerwedstrijd tussen KV Mechelen en Racing Genk. Tijdens de verlengingen viel scheidsrechter Christof Dierick uit met een blessure. Omdat vierde ref Nicolas Laforge al een geblesseerde lijnrechter had vervangen, moesten ze Achter de Kazerne op zoek naar een scheidsrechter… in de tribune.

Ene Luc Bosmans werd uiteindelijk ingezet als lijnrechter, zodat Laforge de leiding van de wedstrijd in handen kon nemen voor de rest van de verlengingen. De wedstrijd werd uiteindelijk beslist na strafschoppen. Daarin kwam Bosmans nog even de gemoederen bedaren nadat Aidoo een dansje deed op de penaltystip na zijn gescoorde elfmeter. (lees hier het hele verhaal en de reactie van Bosmans)

Deze fan stal de show als lijnrechter in Mechelen-Genk, maar viel eerder al op met woede-uitbarsting
Foto: BELGA

Boos van het veld

Zijn onverwachte invalbeurt is niet de eerste keer dat Bosmans op opvallende wijze in het nieuws komt. De toeschouwers van de voetbalwedstrijd Wuustwezel-Gooreind in eerste provinciale wisten in september 2012 niet wat ze zagen. Seconden na zijn laatste fluitsignaal ontblootte scheidsrechter Luc Bosmans het bovenlijf en wierp boos zijn shirt op de grond. Kokend van woede en totaal ontredderd, om het tumult na zijn drie rode kaarten aan de thuisploeg, kondigde de man aan zijn fluitje op te bergen. “Wat ik zondag heb meegemaakt, slaat alles. Ik heb er amper van geslapen. De hele nacht heeft de film door mijn hoofd gespookt. Nooit, in mijn carrière van 23 jaar en meer dan 500 matchen, ben ik zo hard beledigd. Nooit heb ik zo hard naar het einde van een match afgeteld, nooit was ik zo blij dat het gedaan was.”

Scheldwoorden

Opmerkelijk: niet het gedrag van de spelers maar van de supporters van Wuustwezel was er voor Bosmans toen te veel aan. “Naast het veld zijn alle regels van fatsoen met de voeten getreden. Als de fans ‘vuile zwarte’ hadden geroepen, had ik dat kunnen plaatsen, maar ze werden te persoonlijk. Het bleef maar scheldwoorden regenen.”

“Al was de spreekwoordelijke druppel dat iemand uit de tribune een pint bier over mij heen kapte. Zonder tussenkomst van een clublid van Wuustwezel zat ik zelfs volledig onder de kriek. Ik kan nog meer respect opbrengen voor de speler die mij omverliep dan voor zo’n achterbakse daad. Het toppunt van lafheid was dat.”

Deze fan stal de show als lijnrechter in Mechelen-Genk, maar viel eerder al op met woede-uitbarsting
Deze fan stal de show als lijnrechter in Mechelen-Genk, maar viel eerder al op met woede-uitbarsting
Bosmans tijdens de wedstrijd van woensdag. Foto: BELGA

“Slechts één grensrechter? Nou...”

Genk-trainer Albert Stuivenberg dacht er overigens het zijne van. “Dat was een heel vreemd voorval”, aldus de Nederlander. “De scheidsrechter stelde eerst voor om met één grensrechter verder te gaan. Dat vond ik niet zo’n goed idee. Je zou kunnen zeggen, waar gaat die dan lopen? Wat doen we dan met de andere kant? Dan kan je beter zonder grensrechters spelen.”

“Uiteindelijk is het dan opgelost geraakt, al was het wel spijtig dat die dan moest vlaggen aan de kant van de Mechelen-supporters. Hij heeft het wel prima gedaan, maar ik heb voornamelijk zijn schoenen gezien”, lachte Stuivenberg.

Corrigeer