Aquaplaning veroorzaakt alweer chaos op snelweg: "Alsof ik door de zee reed"

De wagen van Rudi Princen werd helemaal vernield, zelf bleef hij ongedeerd. Foto: vrs

Bekkevoort / Kortessem -

“Het was alsof ik plots door een zee reed”, zegt Rudi Princen. De man werd maandagavond verrast door aquaplaning op de E314 in Bekkevoort en ging drie keer met zijn wagen over de kop. “Het is niet de eerste keer dat het daar volledig onderloopt.”

Rudi Princen (52) uit het Limburgse Kortessem was maandagavond omstreeks 23 uur op terugweg van een vergadering in Zaventem toen het op de E314 in Bekkevoort volledig misliep. De man werd naar eigen zeggen verrast door het water op het wegdek en verloor meteen de controle over het stuur van zijn auto.

“De wagen ging drie keer over de kop en rukte enkele boompjes en struiken uit de grond eer hij tot stilstand kwam”, zegt de bestuurder. “Ik raakte zelf niet uit mijn wagen, alles was ingedeukt. Een jongedame stond wel snel naast mijn wagen, maar ook zij kon me niet bevrijden. Ik heb uiteindelijk de ruit aan de passagierskant kunnen uitstampen om zo buiten te raken.”

Rijp voor de schroot

De jongedame uit Hasselt was niet zomaar een passante. “Even voordien was ook zij de controle over het stuur verloren, ook haar wagen is rijp voor het schroot. De wagen die ik had geraakt was in de vangrails terechtgekomen, daarin zaten vier mensen uit Dilsen-Stokkem. Als bij wonder zijn we alle zes ongedeerd. Ik ben blij dat ik het allemaal nog kan navertellen.”

Volgens Princen is het niet de eerste keer dat de E314, ter hoogte van Bekkevoort, onder water loopt. “De wegbeheerder moet hier echt iets aan doen”, zegt hij. “Hier gaan nog doden vallen anders.”

Zwakke plek

Anton De Coster, woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), omschrijft de locatie als een ‘zwakke plek’. “Maar we hebben van de politie geen melding gekregen over de ongevallen van maandag”, zegt hij. “Als we geen informatie krijgen, kunnen we ook niet meteen ingrijpen. We gaan ons nu zeker bevragen.”

Volgens de woordvoerder is het stuk waar de ongevallen gebeurden een erg laag punt dat meer water moet verwerken. “We zullen nu de slokkers en de afvoeren inspecteren en ingrijpen waar nodig. Het kan ook om een verstopping gaan. Als we zouden merken dat er een structureel probleem is, ondernemen we natuurlijk de nodige actie. Bijkomende slokkers zijn dan een optie.”

“Niet meer ongevallen dan anders”

Commissaris Willem Schelstraete van de Brabantse Provinciale Verkeerseenheid is op de hoogte van de reeks ongevallen. “Ook in de richting van Leuven was er nog een ongeval. Gelukkig bleef het allemaal bij stoffelijke schade. AWV heeft onderaannemers in dienst die instaan voor onder meer het openhouden van slokkers. In deze periode zien we regelmatig, vooral in lager gelegen stukken, dat er wel eens water blijft staan. Naast het zwerfvuil zijn het gevallen bladeren die slokkers verstoppen.”

Of er nu meer ongevallen gebeuren in Bekkevoort dan ergens anders? “Niet volgens mij”, aldus Schelstraete. “Ik ben er zeker van dat het AWV nu wel alles nauwlettend in de gaten zal houden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees