VS bedreigt Noord-Korea met “totale vernietiging”

VS bedreigt Noord-Korea met “totale vernietiging”

Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley. Foto: AFP

De relaties met Pyongyang moeten verbroken worden. Dat was de conclusie van de VS tijdens een spoedzitting van de VN Veiligheidsraad, nadat Noord-Korea een intercontinentale ballistische raket testte en zei dat het nu een kernmacht is die Amerika kan raken.

De Verenigde Staten roepen alle landen op om de dipolomatieke en handelsbetrekkingen met Noord-Korea te verbreken. De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley zei tijdens de spoedzitting van de Veiligheidsraad woensdagavond dat de VS het Noord-Koreaanse regime volledig zou vernietigen in het geval van een oorlog.

“We hebben geen oorlog met Noord-Korea gezocht en zoeken die nog steeds niet”, verduidelijkte Haley. Als die daadwerkelijk zou uitbreken, zou de “herhaaldelijke agressie” van Noord-Korea daarvoor de reden zijn.

Volgens de ambassadeur koos Noord-Korea met de nieuwste rakettest veeleer voor agressie dan voor een vreedzaam proces. “Het gedrag van Noord-Korea wordt steeds minder aanvaardbaar.”

“China moet meer doen”

De VS richtte zich op de Veiligheidsraad in het bijzonder tot China. De Amerikanen vragen de Chinezen om te stoppen met het leveren van olie aan het Noord-Koreaanse regime, aldus Haley. Volgens haar is het nodig om Noord-Korea te blijven behandelen als een “outcast”. “China moet meer doen”, zei Haley. De Chinese president Xi Jinping heeft de kans “het juiste te doen ten bate van alle landen”.

Noord-Korea wikkelt ongeveer 90 procent van zijn handel af met zijn grote buur. De VS probeerden eerder al China tot meer druk op Noord-Korea aan te zetten. Donald Trump, de president, telefoneerde woensdag met Xi om over verdere stappen in het conflict met Noord-Korea te praten.

Meer sancties

In september legde de VN al als sanctie een beperking van de levering van olie aan Noord-Korea op. Maar volgens Haley blijft Pyongyang “olieproducten verkrijgen door middel van schip-naar-schip transfers op zee”.

Voorzitter en Italiaans ambassadeur Sebastiano Cardi zei nieuwe maatregelen te willen opleggen.

De VS vroeg om het zeeverkeer met goederen van en naar Noord-Korea te verbieden.

De VN legde al verschillende sancties op om Noord-Korea te dwingen zijn raket- en kernwapenprogramma op te schorten, dat als een bedreiging voor de wereld wordt beschouwd. Zo werd op 5 augustus de invoer van Noord-Koreaanse steenkool, ijzer en vis verboden, op 11 september de invoer van textiel.

Op 5 oktober werden echter vier internationale schepen tegengehouden die ervan verdacht worden de verboden te hebben overtreden, een primeur in de geschiedenis van de VN.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees