Verpleegkundigen ervaren hoge werkdruk, maar doen hun job graag

Verpleegkundigen ervaren hoge werkdruk, maar doen hun job graag

Foto: Lisa Van Damme; LVD

Ondanks de hoge werkdruk bekijken verpleegkundigen hun job door een roze bril. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Unie der Verpleegkundigen van België in juli van dit jaar bij 2.822 verpleegkundigen. Het merendeel van de ondervraagden (95 pct) meent dat ze een uitdagend beroep hebben, en een nog grotere meerderheid (96,5 pct) wil aan de slag blijven in de sector.

Dat zoveel respondenten hun job graag doen, is geen verrassing voor Wouter Decat, coördinator bij de overkoepelende beroepsorganisatie voor verpleegkundigen. “Verpleegkundige is een schitterend beroep omdat je zeer dicht bij de patiënt en zijn ziekte komt, en naast medische aspecten ook kan inzetten op psychologische en sociale factoren. Dan maak je als verpleegkundige een verschil voor de patiënt”, aldus Decat.

Toch is het leven van een verpleegkundige niet altijd rozengeur en maneschijn. Voor 82,9 pct ligt de werkdruk (te) hoog, en voor 82,1 pct is onderbezetting de regel. En dat zorgt niet alleen voor veel stress (63 pct). Veel verpleegkundigen vinden ook dat de kwaliteit van het werk (60 pct) en het plezier op het werk (61 pct) eronder lijden. Ruim de helft van de ondervraagden (56 pct) meent bovendien dat de veiligheid van de patiënt in het gedrang komt door de hoge werkdruk.

Oorzaak van de werkdruk is natuurlijk het geringe aantal collega’s op het werk, maar respondenten wijzen ook met de beschuldigende vinger naar de taakverdeling en de communicatie binnen het team.

De Algemene Unie der Verpleegkundigen van België pleit voor meer verpleegkundigen op de werkvloer. “Jonge studenten worden klaarblijkelijk afgeschrikt door de werkdruk, ondanks de positieve invulling die mensen in de praktijk geven aan het beroep”, luidt het. “Het is essentieel dat de kwaliteit van de zorg in de toekomst gegarandeerd blijft door meer en beter opgeleide verpleegkundigen, en dat in alle sectoren van de gezondheidszorg.”

Corrigeer

MEER NIEUWS