Pro League kan niets doen maar Geschillencommissie van KBVB roept Standard-coach op matje

Pro League kan niets doen maar Geschillencommissie van KBVB roept Standard-coach op matje

Foto: BELGA

De Pro League, die de belangen van de 24 profclubs behartigt, lacht niet met de incidenten van woensdagavond in het Constant Vanden Stockstadion, waar het bekerduel tussen Anderlecht en Standard (0-1) afgewerkt werd. Maar de Pro League kan er zelfs niets aan doen. De KBVB wel en de coach moet zich ook volgende week dinsdag voor de Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) verantwoorden.

LEES HET VOLLEDIGE VERSLAG: Anderlecht uitgeschakeld in Croky Cup na tumultueuze wedstrijd tegen Standard, Sa Pinto steelt de show

Het felbevochten duel in het Astridpark werd tot tweemaal toe stilgelegd. Scheidsrechter Luc Wouters stuurde de spelers in het begin van de tweede helft naar binnen, omdat Standard-verdediger Luyindama met bierbekers werd bekogeld toen hij geveld bleef liggen voor de Anderlechtse spionkop.

Pro League kan niets doen maar Geschillencommissie van KBVB roept Standard-coach op matje
Foto: twitter

Een kwartier voor tijd lag Sa Pinto plots neer op het terrein, nadat ook hij bier naar zijn hoofd geslingerd kreeg. De T1 van de Rouches werd na een knap staaltje theater naar de tribunes verwezen. “De schwalbe van het jaar”, omschreef RSCA-coach Hein Vanhaezebrouck het gedrag van zijn collega.

LEES OOK: Vanhaezebrouck vindt dat Anderlecht gestraft werd, Sa Pinto maakt na de wedstrijd ruzie met journalist

Mochten de ongeregeldheden in de Jupiler Pro League of Proximus League plaatsgevonden hebben, had de Pro League aan beide clubs zware boetes kunnen opleggen. In de Croky Cup zijn de interne reglementen niet van kracht. Daar wil de Pro League snel verandering in brengen, zo bevestigde François. “In onze competities voorzien we zware ‘vergoedingen’ voor clubs waarvan hun supporers het stilleggen van een match veroorzaken.

Hetzelfde geldt voor leden van de technische staf die naar de tribunes worden verwezen. Dat doen we om het imago van onze competities te verbeteren”, legt François uit. Voor een tijdelijke stillegging zoals woensdagavond in Anderlecht int de Pro League 25.000 euro, een definitieve stillegging kost de verantwoordelijke club 50.000 euro. Een staflid die voor het eerst naar de tribunes gestuurd wordt, betaalt 5.000. Een recedivist - zoals Sa Pinto - moet 10.000 euro ophoesten. “Op de volgende algemene vergadering (14 december) zal ik voorstellen om de ‘vergoedingen’ uit te breiden naar alle officiële wedstrijden tussen profclubs. Als dat goedgekeurd wordt, kan de Pro League incidenten tijdens een bekerwedstrijd op dezelfde manier bestraffen als incidenten tijdens de competitie.”

“Op dezelfde manier bestraffen”

“In onze competities voorzien we zware ‘vergoedingen’ voor clubs waarvan de supporters het stilleggen van een match veroorzaken. Hetzelfde geldt voor leden van de technische staf die naar de tribunes worden verwezen. Dat doen we om het imago van onze competities te verbeteren”, legt François uit. “Op de volgende algemene vergadering (14 december) zal ik voorstellen om de ‘vergoedingen’ uit te breiden naar alle officiële wedstrijden tussen profclubs. Als dat goedgekeurd wordt, kan de Pro League incidenten tijdens een bekerwedstrijd op dezelfde manier bestraffen als incidenten tijdens de competitie.”

Wel rechtstreeks opgeroepen door KBVB

De feiten van woensdagavond kunnen nu enkel bestraft worden door de disciplinaire instanties van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en dat enkel op basis van het verslag van ref Wouters.

Het Bondsparket vond de feiten ook ernstig genoeg om Sa Pinto rechtstreeks voor de Geschillencommissie te dagen, zonder hem een minnelijke schikking voor te stellen. En dus krijgt diens cinema toch nog een staartje. Wordt vervolgd.

Een Match Delegate, die toekijkt op het correct verloop van de wedstrijden, doet immers pas vanaf de kwartfinales zijn intrede in de Croky Cup.

LEES OOK: Hommeles tussen fans Anderlecht en Standard: onrust vooraf, wedstrijd even stilgelegd nadat fans vuurwerk gooien

Corrigeer