Mechelse fan niet eerste toeschouwer die werd ingeschakeld als ref: “Maar dit was hoogst uitzonderlijk”

Mechelse fan niet eerste toeschouwer die werd ingeschakeld als ref: “Maar dit was hoogst uitzonderlijk”

Foto: BELGA

De sympathieke Luc Bosmans was heus niet de eerste ‘toeschouwer’ die uit het publiek werd geplukt om een wedstrijd in eerste klasse mee in goede banen te leiden. Net om dit soort situaties te vermijden werd in 1998 de komst van een vierde official als noodzakelijk beschouwd. Waar? Gelukkig laat het collectieve geheugen van onze webbezoeker ons niet in de steek.

Lees hier het relaas van lijnrechter-voor-heel-even Luc Bosmans

Frans Van Den Wijngaert (67) is één van de meest markante scheidsrechters uit de Belgische voetbalgeschiedenis, de laatste Belgische ref ook die een Europese finale leidde (terugwedstrijd Juventus-Parma in de Uefa Cup in 1995, nvdr). De Antwerpenaar wordt wel eens omschreven als het geweten én het geheugen van het Belgisch scheidsrechtergild. Wat weet hij? “Natuurlijk is het ooit voorgevallen dat iemand uit het publiek werd geplukt om als lijnrechter te fungeren”, vertelt Van Den Wijngaert. “Meer zelfs, de vierde scheidsrechter is in het leven geroepen om te vermijden dat toeschouwers als lijnrechter werden opgevorderd. De vierde ref is er gekomen omdat twee keer op korte tijd iemand uit het publiek langs de lijn was komen te staan, in eerste klasse welteverstaan.”

Alleen kan Van Den Wijngaert zich niet meer exact herinneren waar en wanneer. “Mij is het nooit overkomen”, klinkt het. “En de vierde ref is er gekomen net nadat ik was gestopt, in 1997.”

Oeps, enig speurwerk leert ons dat de Antwerpenaar pas in 1999 het fluitje definitief heeft opgeborgen en dat de vierde scheidsrechter al in 1998 werd ingevoerd door arbitragebaas Fred Delcourt. Tot zover de betrouwbaarheid van de Antwerpse topref. “Het is al zo lang geleden, hé”, lacht Van Den Wijngaert. “Maar van één ding ben ik wel zeker: het is ooit eerder gebeurd en de vierde ref is in het leven geroepen om zulke situaties te vermijden. Wat gisteren op KV Mechelen gebeurde, is dan ook hoogst uitzonderlijk: twee scheids- of lijnrechters die uitvallen in één en dezelfde wedstrijd: dat is bij mijn weten nog nooit gebeurd.”

Anderlecht - RWDM

Welke wedstrijden nu de rechtstreekse aanleiding zouden kunnen zijn? Een Anderlecht-RWDM uit 1997 behoort tot de kanshebbers, niet omdat er een toeschouwer moest vlaggen, wel omdat bezoekend trainer Daniël Renders in alle euforie - RWDM leidde met 0-2 - vier vervangingen doorvoerde, één meer dan toegestaan. Anderlecht diende uiteindelijk geen klacht in maar de discussie over een vierde ref, die vooral een administratieve taak kreeg, was gestart. Een jaar later was de vierde ref een feit, zij het met beperkte bevoegdheden.

Deze veronderstelling wordt bevestigd door Andre Mortier. Deze lezer was lijnrechter op de bewuste wedstrijd. “Wat betreft de aanstelling van een vierde ref kan ik u met 100% bevestigen dat de wedstrijd Anderlecht-RWDM met 4 vervangingen de druppel was die de emmer heeft doen overlopen. Ik was namelijk zelf lijnrechter op bewuste wedstrijd! Fred Delcourt zaliger heeft mij dit nadien bevestigd op een wedstrijd Club Brugge-Gent.”

Lokeren - Club Brugge

Dat ooit eerder scheidsrechters uit het publiek werden geplukt, wordt eveneens bevestigd. Guido De Pauw uit Opwijk, nu tachtig jaar oud, werd in 1981 tijdens de wedstrijd Lokeren - Club Brugge uit het publiek gehaald om een geblesseerde lijnrechter te vervangen. “Ik had wel wat ervaring als scheids- en lijnrechter in de nationale reeksen maar dit blijft toch het hoogtepunt van mijn carrière. De vraag kwam tijdens de tweede helft: Alexis Ponnet was de scheidsrechter, Guy Goethals - zoon van Raymond - was de tweede lijnrechter. Lokeren won met 1-0 met een goal van Raymond Mommens. De vedetten van die match? Preben Larsen, Birger Jensen, Jan Ceulemans… Neen, ik ging niet in de fout. Slechts bij één buitenspelgeval werd ik niet gevolgd door Ponnet. Ik kreeg achteraf vooral complimenten.”

Ook in Anderlecht-Gent van 24 oktober 1992 werd de lijnrechter vervangen door iemand uit het publiek, meldt lezer Peter Van der Bruggen. Kort na de ‘wissel’ scoorde Marc Degryse de 1-0 voor Anderlecht, herinnert Van der Bruggen zich. En lezer Martin Daniëls weet dat in de jaren tachtig op KV Mechelen al eens een toeschouwer als lijnrechter werd ingeschakeld. “De tegenstander ken ik niet meer maar ik weet wel dat toen Jan Goedgebeur , indertijd rijkswachter, uit het publiek is gehaald om lijnrechter te spelen.”

Ook lezer Dany Vanhollebeke mocht ooit ‘invallen’ in eerste klasse. “Ik ben opgetreden als lijnrechter tijdens de wedstrijd tussen Club Brugge en Racing Genk. Ref Adriaenssens viel in de eerste helft geblesseerd uit, Pros Vandenbroeck nam zijn plaats over in de tweede helft en ik werd tweede assistent. Ik was aanwezig als supporter maar was aangesloten bij KSV Nieuwpoort. Dit was de eerste zondag van december, 1995 of 1996. Van een vierde ref was nog geen sprake, voor mij was dit een onvergetelijk avontuur.”

Hebt u nog weet van wedstrijd(en) in eerste klasse waarin een toeschouwer als lijnrechter is opgetreden, mail uw antwoord naar redactienbo@nieuwsblad.be.

Corrigeer