Nog eens 25 scholen maken speel- en recreatieomgeving aantrekkelijker

Minister Joke Schauvliege stelt "Pimp je speelplaats" voor in Sportbasisschool Heusden

Destelbergen - Hoog bezoek deze middag in de Sportbasisschool in de Zandakkerlaan: Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) kwam er een kijkje nemen naar de voorstellen van de sportiefste school van Heusden om de kleuterspeelplaats te vernieuwen en vooral te vergroenen. Meteen ook het startsein van de vierde editie van "Pimp je speelplaats", een project waarbij 25 scholen in aanmerking komen voor een subsidie van telkens 4000 euro om hun speelruimte een stuk aantrekkelijker te maken voor het jonge volkje.

Kinderen spenderen op school heel wat tijd op de speelplaats en daarom is het belangrijk dat dit een kwaliteitsvolle plek is. Leerlingen voelen zich niet alleen beter in hun vel voelen op scholen met een groene speelplaats, maar ze kunnen zich nadien ook in de klas beter concentreren. Een gevarieerde speelplaats is ook fijn voor wie eens buiten les wil geven. Geen wonder dus dat al 67 scholen in het project "Pimp je speelplaats" stapten. Vanaf nu krijgen er nog eens 25 de kans om een groene speelplaats - met een duwtje van de overheid - te realiseren. "Veel ouders en scholen engageren zich al, maar ondersteuning blijft nodig", aldus minister Schauvliege die deze middag in de Sportbasisschool naar de voorliggende plannen kwam luisteren. "Met de nieuwe projectoproep gaan we op zoek naar scholen die samen met leerlingen, ouders en betrokkenen uit de buurt hun grijze speelplaats grondig willen vergroenen."

De Sportbasisschool in de Zandakkerlaan in Heusden staat nog in het begin van zijn vergroeningsproces. Ze wil graag de kleuterspeelplaats vernieuwen en vergroenen, en heeft daarvoor vorig schooljaar de "dromen" van de kleuters al samengelegd. De definitieve plannen zijn nu ongeveer rond. Meteen konden de genodigden al kennismaken met het nieuwste paradepaardje voor de Heusdense speelplaats: een prachtige houten speelauto, waarin de kinderen zich vandaag al - zij het nog binnen - konden uitleven.

"Destelbergen kan meteen als voorbeeld gesteld worden voor dit soort aanpak", zegt schepen van Leefmilieu Elsie Sierens (Open VLD):  "Het MOS-project wordt hier intensief - niet alleen in de Sportbasisschool, maar ook in onze andere lokale scholen - aangepakt, de gemeente voorziet een subsidie voor wie rond vergroening werkt, en er is een doorgedreven samenwerking met onder meer Provincie Oost-Vlaanderen, Regionaal Landschap Durme en Schelde en IVAGO."

Alle informatie over de vierde editie van "Pimp je Speelplaats" is te vinden op deze website.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio